3. Medionauti o istraživačkom novinarstvu

Treća epizoda druge sezone obrazovno-informativne televizijske emisije “Medionauti” obrađuje temu istraživačkog novinarstva. U njoj mladi novinari, učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, pokušavaju pronaći odgovor na pitanje zašto istraživačko novinarstvo – najrelevantnija forma novinarstva uopće – nestaje iz medija i koje su posljedice toga. O temi između ostalih govore i predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo Saša Leković te neovisna istraživačka novinarka Nataša Škaričić. Novu epizodu emisije u produkciji Pulske filmske tvornice pogledajte na TV Novi Pula ove nedjelje, 05. ožujka, u 18.30 sati. Emisiju je moguće pogledati i na MAX TV-u (kanal 807) te na B NET-u (kanal S7 – 147.25MHz).

 

U istom terminu na TV Novi bit će prikazano i preostalih pet epizoda druge sezone posvećenih neprofitnim medijima, društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima. “Medionauti” se bave temama medijske i građanske pismenosti, a usmjereni su ka promicanju vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana i Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.

 

Realizirana je zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, Hrvatskog audiovizualnog centra, Istarske županije i Grada Pule.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice