4. Medionauti o korupciji u Hrvatskoj

4.Medionauti

Koji su najčešći oblici korupcije u Hrvatskoj istražili su pulski gimnazijalci i likovnjaci u četvrtoj emisiji Medionauta koja će premijerno biti prikazana na lokalnim televizijama ove subote, 04. srpnja. Na TV Istri će emisija početi u 12.15 sati, a na TV Novi Pula u 18.30 sati. Na obje televizije reprize će uslijediti tjedan dana kasnije, odnosno 11. srpnja, u isto vrijeme.

 

Učenici su se ovom prilikom pozabavili generalno visokom korupcijom (klijentelizam, nepotizam, prijevara) i specifično korupcijom u obrazovanju (nepotizam, „Akcija Indeks“, prepisivanje kao nemoralno ponašanje). Osim što su iznijeli primjere korupcije osvrnuli su se i na udruge i organizacije koje se protiv nje bore.

 

Polusatna emisija se sastoji od radionice, temeljitog istraživanja, rasprave među učenicima u kojoj oni iznose osobne stavove i mišljenja, ankete s građanima te izrade medijskog proizvoda koji je ovoga puta duhovita reklama. Nakon premijernih prikazivanja na televizijama nova će epizoda i reklama biti dostupne na facebook stranici Medionauta.

 

Emisija je rađena u suradnji s pulskom Gimnazijom i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna, a snimana je u gimnazijskoj knjižnici. Ona je rezultat edukacijskog procesa kojega se prati kamerama i stoga je koncipirana tako da srednjoškolci sami osmišljavaju sadržaj te pod stručnim vodstvom sudjeluju u izradi. Cilj projekta je upoznati mlade s pozitivnim i negativnim stranama medija, potaknuti ih na kritičko promišljanje i analizu te u ih naučiti njihovoj proizvodnji. Zbog toga učenici sudjeluju u cijelom procesu izrade, dakle i kao suradnici, glumci, montažeri…

 

Uredničko-redateljski tim emisije sačinjavaju Ivan Dobran, Tanja Carić, Marko Zdravković-Kunac i Tanja Tomić, špice je izradio Draško Ivezić, dok glazbu potpisuje Velimir Todorović. Partneri novog projekta Pulske filmske tvornice su Medvid Produkcija d.o.o., Društvo Naša djeca Pazin, Centar za građanske inicijative Poreč, Alfa Albona Labin, Gimnazija Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Srednja škola „Mate Balota“ Poreč. Projekt financijski pomažu Agencija za elektroničke medije i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Kluba PFT-a