Klubodrom: “Dr. Strangelove” S. Kubricka by Lara Popović

DrStrangeloveFINAL

Britanska crnohumorna politička satira na Hladni rat “Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu” (Dr. Strangelove or: How I learned to Stop Worrying and Love the Bomb) Stanleya Kubricka iz 1964. bit će prikazana u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 02. srpnja, s početkom u 20 sati. Film je odabrala članica udruge Lara Popović koja će biti uvodničarka i moderatorica naknadne diskusije.

 

„Dr. Strangelove“ je snimljena po knjizi „Crvena uzbuna“ (Red Alert) Petera Georgea koji je s Kubrickom i Terryjem Southernom radio i na scenariju. Radnja filma se vrti oko poludjelog generala američkog vojnog zrakoplovstva koji je naredio nuklearni napad na Sovjetski savez. Zbog toga američki predsjednik i drugi visokopozicionirani državni i vojni djelatnici moraju poduzeti komplicirani pothvat kako bi spriječili nuklearnu apokalipsu.

 

Kubrick je isprva htio snimiti triler o nuklearnom napadu. Međutim, tijekom istraživanja postao je svjestan suptilne i nestabilne „ravnoteže straha“ između nuklearnih velesila kao i popratnog paradoksa. Pišući scenarij uvidio je i komični ton bezizlazne situacije u kojoj su se SAD i SSSR našli – krenulo je međusobno uništenje bez da su to htjeli i koje sada ne mogu zaustaviti. Istovremeno, humor produbljuje jezu i gorčinu priče koja se kroz satiru obrušava na Hladni rat preispitujući pritom zdravi razum politike huškanja i mržnje.

 

Film je bio nominiran za četiri Oscara (najbolji film, režija, scenarij i glavni glumac Peter Sellers). Od Udruge filmskih kritičara New Yorka dobio je nagradu za režiju, a od BAFTA-e tri nagrade (najbolji britanski film, film iz bilo kojeg izvora, scenografija) i isto toliko nominacija (najbolji glavni glumac Peter Sellers, scenarij, sporedni glumac Sterling Hayden).

 

Ulaz na program je slobodan!

Dr.Strangelove2

STANLEY KUBRICK: DR. STRANGELOVE ILI: KAKO SAM NAUČIO NE BRINUTI I ZAVOLIO BOMBU (Dr. Strangelove or: How I learned to Stop Worrying and Love the Bomb), crnohumorna politička satira, 1964, 94′, UK/SAD

Producent: Stanley Kubrick

Screnarij: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George (po romanu „Crvena uzbuna“ Petera Georgea)

Glume: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens, Tracy Reed

Glazba: Laurie Johnson

Kamera: Gilbert Taylor

Montaža: Anthony Harvey

Produkcijska kuća: Hawk Films

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Kluba PFT-a