4. Medionauti o neprofitnim medijima

Kako i zašto sve više kvalitetnih novinara seli iz velikih mainstream medija na male web portale, pitanje je kojim se bavi četvrta epizoda druge sezone obrazovno-informativne televizijske emisije “Medionauti” posvećena neprofitnim medijima. U njoj mladi novinari, učenici pulske Gimnazije i Škole za primijenjene umjetnosti i dizajn Pula, predstavljaju tri važna neprofitna medija u Hrvatskoj: H-alter, Kulturpunkt i Tris Šibenik. O temi će govoriti i glavna urednica portala Tris Šibenik Davorka Blažević, glavni urednik portala H-alter Toni Gabrić te glavna urednica portala Kulturpunkt Antonija Letinić. Novu epizodu emisije u produkciji Pulske filmske tvornice pogledajte na TV Novi Pula ove nedjelje, 12. ožujka, u 18.30 sati.

 

U istom terminu će na TV Novi biti prikazane i preostale četiri epizode druge sezone posvećene društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima.

 

“Medionauti” se bave temama medijske i građanske pismenosti, a usmjereni su ka promicanju vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana i Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.

 

Realizirana je zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, Hrvatskog audiovizualnog centra, Istarske županije i Grada Pule.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice