Klubodrom: “Trojke iz Bellevillea” S. Chometa

Po odabiru člana udruge Silvija Belušića ovog će četvrtka, 16. ožujka, u 20 sati na programu Klubodroma Pulske filmske tvornice biti animirana komedija “Trojke iz Bellevillea” (Les Triplettes de Belleville, 2003.) francuskog animatora i redatelja Sylvaina Chometa. Belušić će održati uvodnu riječ, a ulaz na projekciju je slobodan.

 

Prvi Chometov dugometražni film je nastao u međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade. U njemu nema puno dijaloga i veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz ’30-ih s kojima se upoznaju u gradu.

 

U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije i Jacquesa Tatija, koji također kombinira pantomimu i zvučne efekte, i čiji film “Praznični dan” Trojke gledaju za vrijeme ugošćivanja gospođe Souze. Značajan je, između ostalih, i utjecaj glazbe ’20-ih godina prošlog stoljeća, pa pojedini likovi sliče Djangu Reinhardtu, Josephine Baker i Fredu Astaireu. Uvodna sekvenca je homage Waltu Disneyu, prisutnom prvenstveno u stilu crteža-karikatura (pojedini likovi imaju karakteristične bijele rukavice i po četiri prsta, poput Mikija Mausa), kao i u nizu asocijacija na recentnije animirane filmove ove kuće.

 

Zbog jedinstvenog stila animacije “Trojke iz Bellevillea” su pohvalili i publika i kritika, a film je dobio niz nominacija i nagrada. Bio je nominiran za dva Oscara (za najbolji film i najbolju pjesmu), prikazan je na Cannes Film Festivalu, gdje je dobio nagradu Palm Dog za najbolju pseću izvedbu, te su mu uručeni Césara za najbolju filmsku glazbu, nagrada Genie za najbolji film…

 

SYLVAIN CHOMET: TROJKE IZ BELLEVILLEA (Les Triplettes de Belleville), animirana komedija, 2003., 78′, Francuska, Belgija, UK, Kanada

Producenti: Didier Brunner, Paul Cadieux, Regis Ghezelbash, Colin Rose, Viviane Vanfleteren

Scenarij: Sylvain Chomet

Glasovi: Béatrice Bonifassi, Lina Boudreault, Michel Robin

Glazba: Benoît Charest

Montaža: Dominique Brune, Chantal Colibert Brunner, Dominique Lefever

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a