7. Medionauti o govoru mržnje u medijima

Govor mržnje u medijima tema je koju su pulski srednjoškolci obradili u sedmoj epizodi “Medionauta”, obrazovno-informativne televizijske emisije u produkciji Pulske filmske tvornice koja će na TV Novi Pula biti prikazana ove nedjelje, 02. travnja, u 18.30 sati. Mladi su novinari istražili što je to govor mržnje i kako diskriminatorne, stereotipne i mrzilačke izjave u medijima srozavaju društvene standarde komunikacije te otvaraju put ka nasilju. O temi govori Gongov istraživač Dražen Hoffmann, a emisiju je moguće pogledati i na MAX TV-u (kanal 807) te na B NET-u (kanal S7 – 147.25MHz).

 

U istom terminu na TV Novi bit će prikazana i posljednja epizoda emisije o mladima i medijima, dok su do sad bile prikazane one posvećene beskućnicima, krizi novinarske profesije, istraživačkom novinarstvu, neprofitnim medijima, društvenim mrežama i društvenom poduzetništvu. “Medionauti” se bave temama medijske i građanske pismenosti, a usmjereni su ka promicanju vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana i Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.

 

Realizirana je zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, Hrvatskog audiovizualnog centra, Istarske županije i Grada Pule.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice