Program Kluba PFT-a za travanj

Književno-filmskim Bijelim večerima s Borisom Vincekom započinje program Kluba Pulske filmske tvornice u travnju, a na meniju će ovoga četvrtka, 06. travnja, u 20 sati biti “Romanzo criminale” (Krimi roman) Giancarla De Catalda u režiji Michelea Placida. De Cataldov roman iz 2002. je nadahnut stvarnom pričom o Bandi Magliana, koja djeluje u Rimu od kraja ’70-ih godina prošlog stoljeća. U njemu su opisana zamršena trgovanja između države i kriminala, te borba među bandama zbog kontrole nad trgovinom droge, prostitucijom i igra na sreću u raznim kvartovima glavnog talijanskog grada. Film o najmoćnijoj rimskoj krimi organizaciji ikada – koja je vjerojatno imala veze s Cosom nostrom, Camorrom i ‘Ndranghetom, ali i političarima, masonima, ekstremnom desnicom, tajnim službama i Vatikanom – realiziran je u koprodukciji Italije, Francuske i Velike Britanije, a izašao je 2005. i osvojio niz nagrada (osam Donatellovih Davida i pet Nastra d’argento) i nominacija (Zlatni lav).

 

Američka animirana doku-fikcija za odrasle “Probuđeni život” Richarda Linklatera iz 2001., koja će biti prikazana 13. travnja u 20 sati, istražuje široki spektar filozofskih pitanja uključujući prirodu realnosti, snova, svijesti, smisla života, slobodne volje i egzistencijalizma. U centru je mladić koji luta kroz slijed snovima sličnih realnosti, susrećući se i vodeći pritom pronicljive filozofske rasprave s raznim pojedincima. Kako bi postigao efekt snova, film je realiziran rotoskopom. Prethodno je snimljen na digitalnom videu, a grupa umjetnika je kasnije, pomoću kompjutorskog programa, prekrila snimku animacijom koja tek djelomično prati “živu” sliku. Ovo jedinstveno cerebralno iskustvo dobilo je niz nagrada za najbolji film (CinemAvvenire na Venecijanskom filmskom festivalu), najbolji eksperimentalni film (Nacionalnog društva filmskih kritičara) i najbolji animirani film (Njujorškog kruga filmskih kritičara), a bilo je nominirano i za Zlatnog lava. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

 

Dijelom nagrađenih kratkometražnih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova s prošlogodišnjeg trećeg izdanja bit će predstavljen 20. travnja u 20 sati Međunarodni studentski filmski festival, STIFF. Klubodrom PFT-a po drugi će put ugostiti manifestaciju STIFF ON THE ROAD, a na programu će biti „Amerika“ Aleksandre Terpińske, „Izlaz“ Anne Otlik, „Gnijezdo“ Kristine Leidenfrostove, „Cvijeće“ Judite Gamulin, „Aljaska“ Ora Drorija i Yarina Kaplana i „Pogledi zatvorenih očiju“ Dore Filipović. STIFF je prvi hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu. Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske studentske filmske produkcije. Gošća večeri bit će direktorica festivala Maša Drndić, a moderatorica Ivana-Nataša Turković.

 

Po odabiru Aleksandra Jovanovića, koji će održati uvodnu riječ, posljednjeg četvrtka u mjesecu, 27. travnja, u 20 sati bit će prikazana japanska drama „Odlasci“ Yōjirōa Takita iz 2008. U filmu nadahnutom memoarima japanskog pisca i pjesnika Shinmona Aokija pratimo mladića, neuspjelog violončelistu, koji se vraća u rodni grad i pronalazi posao kao nōkanshi – tradicionalni ritualni pogrebnik. Predrasude koje u Japanu postoje spram onih koji se bave mrtvima ne zaobilaze ni njega, no s vremenom on ipak uspijeva zadobiti poštovanje okoline i svojih bližnjih, te se kroz ljepotu i dostojanstvo svojega posla uči važnosti međuljudskih odnosa. Zbog istih predrasuda distributeri nisu bili skloni izdavanju “Odlazaka“, koji je ipak postao najgledaniji film u Japanu i prva tamošnja produkcija nagrađena Oscarom za najbolji strani film. Kritičari su pohvalili njegov humor, ljepotu ceremonije polaganja u lijes kao i kvalitetnu glumu, no zasmetala im je njegova predvidljivost i pretjerana sentimentalnost.

 

Ulaz na sve programe je slobodan!

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“ i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a