8. Medionauti – Mladi i mediji

Koliko su mladi prisutni u medijima, ne samo kao sadržaj i tema njihovih proizvoda, već i kao kreatori medijskih sadržaja za mlade, pitanje je na koje se traži odgovor u posljednjoj, osmoj epizodi obrazovno-informativne televizijske emisije “Medionauti”, koja će na TV Novi Pula biti prikazana ove nedjelje, 09. travnja, u 18.30 sati. O temi govore Renata Šimić, Matej Đuzel i Dina Cvek s Televizije Student, potpredsjednica pulske udruge Zum Zorica Višković, urednik magazina za mlade Triska Ivica Kostešić i osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr Marko Matijević. Emisiju u produkciji Pulske filmske tvornice moguće je pogledati i na MAX TV-u (kanal 807) te na B NET-u (kanal S7 – 147.25MHz).

 

U drugoj sezoni emisije obrađene su teme beskućnika, krize novinarske profesije, istraživačkog novinarstva, neprofitnih medija, društvenih mreža, društvenog poduzetništva te govora mržnje u medijima. “Medionauti” se bave medijskom i građanskom pismenošću, a usmjereni su ka promicanju vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana i Tanje Carić.

 

U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti. Realizirana je zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, Hrvatskog audiovizualnog centra, Istarske županije i Grada Pule.

 

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću Pulske filmske tvornice