Klubodrom: “Probuđeni život” R. Linklatera

Američka animirana doku-fikcija za odrasle, “Probuđeni život” (Waking Life) Richarda Linklatera iz 2001., bit će prikazana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 13. travnja, u 20 sati. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je besplatan.

 

Film istražuje široki spektar filozofskih pitanja uključujući prirodu realnosti, snova, svijesti, smisla života, socijalne filozofije, situacionističke politike, post-humanosti, slobodne volje, egzistencijalizma, pa čak i filmske teorije Andréa Bazina. U priči pratimo neimenovanog mladića (Wiley Wiggins) čija je eterična egzistencija bez prijelaza među svakodnevnim zbivanjima, što ga u konačnici dovodi do egzistencijalne krize. On luta kroz slijed snovima sličnih realnosti, a u većem dijelu filma samo tiho promatra, dok kasnije i vodi pronicljive filozofske rasprave s raznim pojedincima koje susreće – od dosjetljivih studenata i umjetnika do svakodnevnih posjetitelja restorana i prijatelja.

 

Kako bi postigao efekt snova film je realiziran rotoskopom. Prethodno je snimljen na digitalnom videu, a grupa umjetnika je kasnije, pomoću kompjutorskog programa, prekrila snimku animacijom koja tek djelomično prati “živu” sliku. Ovo jedinstveno cerebralno iskustvo dobilo je niz nagrada za najbolji film (CinemAvvenire na Venecijanskom filmskom festivalu), najbolji eksperimentalni film (Nacionalnog društva filmskih kritičara) i najbolji animirani film (Njujorškog kruga filmskih kritičara), a bilo je nominirano i za Zlatnog lava.

 

RICHARD LINKLATER: PROBUĐENI ŽIVOT (Waking Life), animirana doku-fikcija, 2001., 101′, SAD

Producenti: Tommy Pallotta, Jonah Smith, Anne Walker-McBay, Palmer West

Scenarij: Richard Linklater

Glavna uloga: Wiley Wiggins

Glazba: Glover Gill

Snimatelji: Richard Linklater, Tommy Pallotta

Montaža: Sandra Adair

Produkcijska kuća: Thousand Words

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“ i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a