Autor u gostima: Boris Poljak

Ovog četvrtka, 8. travnja s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo snimatelja, redatelja i filmskog pedagoga Borisa Poljaka koji će iz Kino kluba Split s okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice te sa Zoom publikom razgovarati o svojim klubaškim filmskim početcima, splitskoj sceni, snimanju u dokumentarnom filmu, filmskoj pedagogiji, nagradama i priznanjima i još o mnogo čemu.

 

Također ćemo prikazati i zajednički komentirati sva tri djela njegove višestruko nagrađivane mediteranske opservacijske trilogije: Splitski akvarel, Autofocus i Oni samo dolaze i odlaze.

 

Razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/PFTkaugBP

Meeting ID: 858 3256 8561

Passcode: 846094

 

 

BORIS POLJAK

 

Rođen 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalni filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko pedeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima sedam filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.) Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu i Karlovym Varyma i Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

 

 

PROGRAM:

 

 

Splitski akvarel

2009., dokumentarni, 15 min., Hrvatski filmski savez

Splitska plaža Žnjan nastala je zasipanjem obale pijeskom i šljunkom. Nije organizirana kao prava plaža i koristi se kao parking te se smatra gradskom plažom za ljude skromnijih mogućnosti. Film se bavi ljudima na plaži koje jaki teleobjektiv snima u svakodnevnim situacijama, tipičnima za život na žalu. Plivači, more, automobili i brodovi trepere od vreline ljetnog dana kao pokretna slikarija. Njihov spori ritam stvara sliku čistog postojanja.

 

Kamera: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić

Glazba: Martin Semenčić

Producenti: Milva Čučić, Vera Robić-Škarica

 

 

Autofocus

2013., dokumentarni, 26 min., MILVA film i video

Film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi.

 

Kamera: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić

Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić

Producent: Milva Čučić

 

 

Oni samo dolaze i odlaze

2017., dokumentarni, 20 min., Hrvatski filmski savez

Rano u zoru, prije izlaska sunca, plaža postaje poprište susreta dvaju suprotnih svjetova. Vraćajući se iz noćnog života, njome prolaze brojne grupice mladih na putu kući. Istovremeno, na plažu polako dolaze stariji ljudi, čiji dan tek počinje.

 

Scenarij: Boris Poljak

Kamera: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić

Oblikovanje zvuka: Martin Semenčić

Producentica: Vera Robić-Škarica

 

 

Ulaz u je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

http://bit.ly/PFTkaugBP

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.