Autor u gostima: Mario Papić

Ovog četvrtka, 14. listopada u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice sa zadovoljstvom predstavljamo snimatelja, montažera i redatelja Marija Papića koji će s okupljenom publikom i sa Zoom publikom razgovarati o svojim klubaškim filmskim početcima u Filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck, eksperimentalnoj sceni i autorima Samobora, kombinaciji televizijskog i autorskog rada i još o mnogo čemu.

 

Također ćemo kronološki prikazati i zajednički komentirati pet njegovih kratkih zapaženih i nagrađivanih filmova, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

https://bit.ly/PFTaugMP

Meeting ID: 852 2176 7773

Passcode: 606040

 

Mario Papić za sebe kaže da je dijete kino kluba FAGEP iz Samobora. U sklopi kluba stiče osnovnu filmsku naobrazbu te kao autor potpisuje oko 20-tak dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, koji su prikazivani i nagrađivani na domaćim i međunarodnim festivalima. Iz prvotne ideje, da bi se filmom čovještvo još moglo i probuditi, razvila se tzv. profesija te je trenutno zaposlen kao redatelj: Marx je napravio razliku između neistine koja proizvodi sebe samu i istine života koja se ne da proizvesti.

 

 

PROGRAM

 

Prije kiše, 8’,

Kamera “samozatajno” bilježi svakodnevicu mještana u selu Gornji Rujani  u Bosni i Hercegovini.

 

 

Zagreb, Hrvatska. 6’, 2007.

Fiksirana kamera na prozoru u Draškovićevoj ulici bilježi život na tramvajskoj stanici tijekom jednog dana.

 

 

8 x 8, 10’, 2013.

Jedno poslijepodne u Sarajevu. Svakoga dana ljudi širom grada igraju ulični šah. Kao i profesionalci, i ulični šahisti imaju svoje navijače koji ih bodre i obasipaju korisnim prijedlozima.

 

 

Staklene oči, 16’, 2015.

Filmski portret Zagreba nastao snimanjem refleksija na objektima koji čine dio zagrebačkog krajolika. Oslikavajući grad njegovom refleksijom u samome sebi, redatelj pokušava oslikati samu dušu grada.

 

 

 

Kaj to ja radim?, 15′ 2020.

Odnos oca i kćeri sniman tijekom tri godine, počevši s rođenjem djeteta. Fokus je na negativnim emocionalnim stanjima te plaču djeteta koji je u toj dobi sveprisutan. Svrha je ogoljene strukture filma što autentičniji prikaz zbilje.

 

 

Ulaz u je besplatan. Događaj u Klubu se održava prema mjerama.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

https://bit.ly/PFTaugMP

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.