Autor u gostima: Toma Zidić

Filmski autor i pedagog, umjetnički voditelj Diversions International Short Film Festivala i pjesnik Toma Zidić puljanima je poznat kao jedan od voditelja Škole filma te Production in- a u Pulskoj filmskoj tvornici. Upravo se vratio sa portugalskih Azora gdje je mjesec dana proveo snimajući ljude, običaje i male lokalne sitnice za novi dokumentarni film koji se bavi unutarnjim odnosom čovjeka i prirode.

 

 

Ovog četvrtka, 13. veljače, s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) u sklopu ciklusa Autor u gostima pogledat ćemo 5 njegovih ostvarenja koje će predstaviti sam autor, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

 

Toma je rođen u Zagrebu 1988. godine. Filmom se počinje baviti 2005. godine u Kinoklubu Zagreb. Radio kao direktor fotografije, asistent kamere, režije i produkcije na nizu domaćih i međunarodnih filmskih i televizijskih projekata. Autor je desetak kratkometražnih filmova i spotova i dvije kazališne predstave. Polaznik je desetak radionica i talent campusa u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2012. vodi i mentorira djecu i mlade na filmskim i dramskim radionicama na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i inozemstvu i u tome dan danas najviše uživa. 2014. u Svetom Ivanu Zelini osniva Diversions International Short Film Festival. Piše poeziju, fotografira, radi videe za kazalište te posvećuje vrijeme radu s mladima te unaprjeđivanju filmske i medijske pismenosti. Član je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela i Kinokluba Zagreb. Ima završena četiri razreda srednje škole i osnovnu školu isto.

 

 

 

Toma voli zvuk vjetra i šum mora, miris mahovine i lavande. Vrlo često ničim izazvan legne na cestu, put ili zemlju i ostane nepomičan neko vrijeme zureći u nebo iznad sebe. Voli jesti maneštre, variva, jote i sve što ima leću, grah ili slične grahorice a najviše paštu sa šalšom. Kome god treba kuhati, skuhat će nešto. Sve plave nijanse, maslinasto zelena i limeta zelena. Nick Cave, Django Reinhardt, Eric Clapton, Tommy Emmanuel, Nils Frahm, Bonobo, Thievery Corporation, Kries, David Bowie i Nirvana ali i sve ostalo. Ništa drugo, samo – Bogdaj zdravlja.

 

 

 

Raspored programa:

 

Carousel, kratki igrani film, 2011., 14’54’’

Reflections, kratki eksperimentalni film, 2015., 9’11’’

Gonič, kratki eksperimentalni film, 2016., 10’21’’

Virtualno predavanje MMXVI, kratki eksperimentalni film, 2016., 8’30”

Ovog jutra, muzički spot za pjesmu Nikše Marinovića, 2018., 4’42”, (u ko-režiji s Doroteom Cerin)

 

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.