7. Production In i Radionica animiranog filma u Bujama

Od 14. do 16. veljače u Bujama će se održati dvije besplatne filmske radionice namijenjene djeci i mladima: intenzivna radionica izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma za srednjoškolce te radionica animiranog filma za osnovnoškolce u organizaciji Pulske filmske tvornice i Pučkog otvorenog učilišta Buje.

 

Production In namijenjen je prije svega srednjoškolcima, ali i ostalim zainteresiranima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana – od ideje do realizacije u 36 radnih sati. Na ovoj intenzivnoj radionici, koja će se održati od 14. do 16. veljače, desetak će autora realizirati svoj prvi film. Radionica se sastoji od tri dijela –  razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a namijenjena je svim kreativnim snagama Buja – srednjoškolcima, muzičarima, likovnim umjetnicima, medijskim djelatnicima, glumcima, plesačima, putopiscima, i svima ostalima bez obzira na prethodno iskustvo u radu s kamerom. Uvodno predavanje počinje u petak, 14. veljače u 14 sati. Tada se razvijaju ideje i stvara se produkcijski plan snimanja i montaže prilagođen polaznicima. Nakon toga slijedi intenzivni rad prilagođen polaznicima. U petak se nakon produkcijskog plana kreće u snimanje. Mentori su na raspolaganju 24 sata, a od polaznika se očekuje da za vrijeme radionice realiziraju svoje filmove. Svaki polaznik ima na raspolaganju maksimalmo 4 sata snimanja i 8 sati montaže. Dva su snimateljska tima te četiri montaže na raspolaganju.

Broj mjesta ograničen je na 10 polaznika.

 

 

 

Radionica animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima i svima koji vole animaciju. Počinje izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici će se upoznati s osnovama animacije te zajednički raditi na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga slijedi rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici će moći svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Slijedi snimanje crteža, stop frame animiranje, sinkronizacija, montaža te konačno – projekcija animiranog filma pred publikom. Ova mala Škola animiranog filma održat će se od 14. do 16. veljače, svakim danom od 17 do 20 sati. Broj mjesta ograničen je na 15 polaznika.

 

 

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti putem slijedećeg e-maila:

pulskafilmskatvornica@gmail.com

 

Production in se prošlih godina održao u Motovunu, Poreču, Pazinu i Vodnjanu te je unutar ove radionice realizirano preko četrdeset filmova od kojih su neki nagrađivani na filmskim festivalima mladih.

 

Voditelji radionica su producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac, filmski autor i pedagog Toma Zidić, snimatelj i montažer Michele Bulešić te filmska autorica i organizatorica Sanda Letonja-Marjanović.

 

 

Radionice vodi Pulska filmska tvornica, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Buje i pod pokroviteljstvom Zaklade Kultura nova, Istarske Županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.