Autor u gostima: Velimir Todorović

Ovog četvrtka, 20. svibnja s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo pulskog redatelja i svestranog stvaratelja, jednog od osnivača Pulske filmske tvornice – psihologa Velimira Todorovića koji će s okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice te sa Zoom publikom razgovarati o svojim početcima, motivacijama i pogledima na filmsko i drugo stvaranje, uzorima, filmskoj pedagogiji i kolegama, nagradama i priznanjima te još o mnogo čemu…

 

Također ćemo prikazati na platnu u Klubu i linkom u chat room-u njegove filmove i zajednički ih komentirati, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/PFTaugVT

Meeting ID: 896 9703 1338

Passcode: 129609

 

Velimir Todorović rođen u Puli 1976. godine, gdje stječe osnovnu i srednjoškolsku naobrazbu, nakon čega završava Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za psihologiju. U drugoj polovici 90-tih počinje se intenzivno baviti fotografijom u sklopu pulskog Foto kluba. Početkom 2002. godine počinje se zanimati za produkciju glazbe. Kroz mnogobrojne aktivnosti i radionice stječe znanja iz područja digitalnih medija. Sredinom 2004. godine postaje polaznik radionica Pulske Filmske Tvornice, nakon čega realizira niz filmova kao autor i koautor, između ostalog i filmsku priču predstave Tomizziana u režiji Damira Zlatara Freya. Radi kao voditelj  Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

 

 

 

Program

 

Velimir Todorović i Rajko Ban: …i na kraju mravi pojedu ribu

2007., eksperimentalno/dokumentarni, 5’33”

Radnici hrle iz svojih staništa tvoreći tako živo tkivo grada. Nijema masa je jedini opravdani razlog urbanog bivstvovanja. Fragmentirani zvukovi njihovog rada rezoniraju bezvremenskim potencijalom društva da se promjeni i bude promijenjeno.

 

Kamera: Boštjan Veselič

Montaža: Velimir Todorović, Rajko Ban

Autor glazbe: Velimir Todorović

Snimatelj tona: Velimir Todorović

 

 

 

Rajko Ban i Velimir Todorović: Sat(i) Đure Vage

2008., dokumentarni, 15′35”

Putem suprotstavljenih vrijednosti, ali i imaginarne dihotomije osobne zbilje, prikazana je prolaznost vremena i njezini tragovi – fiksne točke na niti svemirskog prediva. Đuro, pulska legenda poznata po tome što se nikad ne odvaja od svog fotoaparata, živi, važe i bilježi kamerom, nijemo ispisujući kroniku sati koji su u jednom trenutku bili budućnost, a u drugom prošlost.

 

Kamera: Boštjan Veselič

Montaža: Rajko Ban, Velimir Todorović
Snimatelj tona: Velimir Todorović

 

 

 

Velimir Todorović: Kulturni konglomerat Karlo Rojc

2004., dokumentarni, 3’41

Bivša vojarna Karlo Rojc mjesto je u kojem su, nakon više od stoljeća vojne upotrebe, svoj dom pronašle mnoge udruge civilnog društva. Unatoč činjenici da je većina prostora bila u jako lošem stanju, njeni novi stanovnici su, uz mnogo truda, zgradi dali novi izgled i funkciju. U nekoliko godina Rojc je uspio steći status nezaobilaznog (sub)kulturno-umjetničkog, ekološkog, socijalnog, pa čak i sportskog epicentra Pule, Istre i Hrvatske. Ovaj kratki film prikazuje Rojc i njegove šarene stanovnike uz dva sugovornika koji razmatraju njegove mogućnosti i probleme.

 

Kamera: Blanka Buić i Velimir Todorović

Montaža: Velimir Todorović

 

 

 

Velimir Todorović, Marko Zdravković-Kunac: Rojc

2009. eksperimentalno/dokumentarni, 23′

Potraga za fragmentima mozaika koji čine ljudi unutar stoljetne zgrade čija je  plošno-linearna zadatost dijametralno suprotno od njihovog trenutnog bivstvovanja.  Pulsiranjem njihovih različitosti odjekuju mimikrirani hodnici povijesti koji otvaraju vrata.

 

Snimatelj: Goran Legović

Montažer: Marko Zdravković-Kunac

Snimatelj tona: Velimir Todorović

 

 

 

Velimir Todorović i Rajko Ban: Para bellum

2010., igrani, 9’26”

Poetična ekspresija prožimanja stanja rata i mira u formi kratkog igranog filma

 

Kamera: Dinka Radonić, Velimir Todorović

Montaža: Velimir Todorović, Rajko Ban

Glume: Luka Vukajlović, Bojan Lipić, Snježana Mezović Mozzatto, Eva Ban, Lukas Kostić, Nada Knezović, Marko Rojnić, Biljana Čakić-Veselič, Marijana Ban, Ivan Bašić

 

 

 

Velimir Todorović: Trkušica

2008., dokumentarni/eksperimentalni, 9’30

Autorova intimna priča o odnosu s djedom na samom kraju njegovog života.

 

Kamera i montaža: Velimir Todorović

 

 

Program je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

http://bit.ly/PFTaugVT

Meeting ID: 896 9703 1338

Passcode: 129609

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.