Marčelo Brajnović: Rat za Harmagedon

Ovog četvrtka, 13. svibnja s početkom u 20 sati Klub Pulske filmske tvornice posvećuje program nedavno preminulom nadrealnom umjetniku, proroku i slikaru Marčelu Brajnoviću.

 

Marčelo Brajnović u performativnom činu proglašenja sebe Kraljem slikara neba i zemlje. Na fotografiji: Zvjezdana Hegedušić Brajnović, Tomislav Brajnović kao dječak, Marčelo Brajnović i Igor Zidić.

 

Prikazat ćemo dokumentarni film Rat za Harmagedon redatelja Zdravka Mustaća, a sa  okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice te sa Zoom publikom o povezanosti načina života, mišljenja svijeta i stvaranja umjetnosti osebujnog Marčela Brajnovića kroz njegovo djelo Rat za Harmagedon razgovarat će multimedijalni umjetnik i pedagog Tomislav Brajnović te akademska kiparica i pedagoginja Roberta Weissman Nagy.

 

http://bit.ly/BrajnovicM

Meeting ID: 884 0056 3351

Passcode: 281973

 

 

 

Zdravko Mustać: Rat za Harmagedon

2001., dokumentarni, 29 min

Slikar i ‘propovjednik’ Marčelo Brajnović živi na Golom brdu u blizini Rovinja. Sa svojeg uzvišenog tornja odašilje poruke svijetu. Izražava se različitim umjetničkim formama komentirajući socijalna, politička i vjerska pitanja.

 

Direktor fotografije: Boris Poljak

Montaža: Damir Čučić

Zvuk: Tomislav Šango

Izvršni producenti: Hrvoje Habeković i Vera Robić-Škarica

 

 

Rat za Harmagedon – geneza

U studenom 1944. godine na povratku iz Njemačke američka leteća tvrđava B-29 Superfortress ‘iz razderane nebnice’ prisilno se spustila na jednu njivu u Karojbi ispred desetogodišnjeg Marčela. Čudom, kao pokrov jedne poljske kućice ostao je do današnjih dana sačuvan dio trupa, zadnjeg bočnog desnog dijela u dužini od 4 x 2 metra, da bi od 31. travnja 1997. godine bio izložen u Veleposlanstvu Kraljevstva Božjeg na Golom Brdu u Rovinjskom Selu.

 

 

 

Marčelo Brajnović (22. lipanj 1934. – 12. travanj 2021.) umjetničkog nadimka Ilijah, rođen je u Rovinjskom Selu. Kao 19-godišnjak izlaže na Prvom filmskom festivalu u Puli 1953. s grupom Val di bora koju osim Marčela čine Bruno Mascarelli, Zora Matić i Žarko Naunović. Jedan od osnivača Umjetničke kolonije Rovinja i rovinjske Grisije.

U Zagrebu 1960. godine završava Školu primijenjene umjetnosti. Od 1965. godine bio je član HDLU. Kao umjetnik pokazuje široki spektar interesa, od skulpture, crteža, slikarstva, pa do konceptualnih instalacija, performansa i pisanja. U mladosti bio je blizak Novim tendencijama, minimalizmu, apstraktnoj slici, da bi kasnije, slijedom odlaska i djelovanja u Italiji, naglašenije djelovao u području nadrealnog. Djela su prožeta duhom postmodernizma. Najpoznatije mu je djelo instalacija Rat za Harmagedon. Umjetnički se oslovljava veleposlanikom Veleposlanstva Kraljevstva Božjeg Golo Brdo, Rovinjsko Selo Kraljevina Hrvatska. Radio je u Rovinjskom Selu u vlastitoj umjetničkoj rezidenciji na Golom Brdu.

Igor Zidić, Vladimir Bužančić i Branko Cerovac ukazivali su hrvatskoj javnosti kako se premalo govori o Brajnovićevom umjetničkom djelu, iako je izlagao na brojnim izložbama u inozemstvu na kojima je dobijao nagrade (Rovinj, Milano, Pistoia, Varrena, Torino) i iako su mu djela dio stalnih postava brojnih galerija, nacionalnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Marčelo Brajnović u performativnom činu proglašenja sebe Kraljem slikara neba i zemlje. Na fotografiji: Zvjezdana Hegedušić Brajnović, Tomislav Brajnović kao dječak, Marčelo Brajnović i Igor Zidić.

 

 

 

 

Tomislav Brajnović rođen je u Zagrebu, a završio je srednju školu grafičkog dizajna u Puli u klasi profesora Ivana Obrovca. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Đure Sedera. Predaje Nove medije, Mapiranje grada i Rekontekstualizaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Djeluje kao multimedijalni umjetnik  koji kontinuirano izlaže u hrvatskim i međunarodnim galerijama i muzejima te objavljuje radove i tekstove na društvenim platformama. Od 2007. godine vodi projekt ‘Studio Golo Brdo’, umjetnički rezidencijalni program i galeriju suvremene umjetnosti u Istri. Autor je i projekta ‘Večera s umjetnikom’, a nedavno je pokrenuo seriju razgovora uživo pod nazivom ‘Duhovna revolucija’. Svoje umjetničko djelovanje velikim dijelom prebacuje u područje društvenih medija naglašavajući važnost i relevantnost poruke u realnom vremenu.

 

 

 

 

Roberta Weissman Nagy rođena je u Puli gdje završava srednju umjetničku školu pod vodstvom profesora Ivana Obrovca. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu, na Odsjeku za kiparstvo i likovnu pedagogiju, u klasi profesora Jovana Kratohwilla. Stvara inspirirana metalom kao polaznim materijalom u promišljanju vizualnih rečenica u prostoru. Osim skulpture bavi se izvaninstitucionalnim oblikom edukacije i multimedijom. Uz iznimno aktivnu umjetničku praksu, bavi se i pedagoškim radom. Za svoj je stručni rad višestruko je nagrađivana. Izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i svijetu.

 

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

http://bit.ly/BrajnovicM

Meeting ID: 884 0056 3351

Passcode: 281973

 

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.