Autor u gostima: Zorko Sirotić

Pulskoj publici znan kao jedan od voditelja Škole filma u Pulskoj filmskoj tvornici, Zorko Sirotić ujedno je i svestran te nagrađivan sineast sa zanimljivim ‘komplementarnim’ projektima. Ovog četvrtka, 07. lipnja, s početkom u 21 sati u sklopu ciklusa Autor u gostima pogledat ćemo 5 njegovih ostvarenja koje će predstaviti  sam autor, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Zorko Sirotić rođen 1985. u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb (od proljeća 2000. godine) u kojem je trenutno Koordinator produkcije (od 2014.). Autor je  više igranih, dokumentarnih, namjenskih i eksperimentalnih filmova, prikazivanih na domaćim i inozemnim festivalima, te na televiziji. Od 2013. do 2015. radio je kao televizijski snimatelj. Od 2015. godine mentorira filmsku radionicu na festivalu “7 dana stvaranja” u Pazinu, a iste godine postaje i voditelj Inspiration Foruma na Jihlava International Documentary Film Festivalu u Češkoj. Njegovo formalno obrazovanje uključuje primijenjene umjetnosti, primijenjene znanosti u sigurnosti, religijske znanosti i film. Trenutno je na diplomskom studiju FTV režije na ADU. Tvorac je underground talk showa  “Sudnji dan”, kao i emisije “Val razuma” na Radio Studentu. Dugi niz godina je stalni suradnik dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja “Zarez”. Objavljivani je pisac, prevoditelj i lektor, te je predstavnik organizacije the Beard Liberation Front za Centralnu i Istočnu Evropu (imenovan 2013. godine). Od 2016. jedan je od voditelj Škole filma pri Pulskoj filmskoj tvornici, a iste godine postaje programskim direktorom revije hrvatskog kratkog filma “Kratki na brzinu” koji početkom 2018. mijenja ime u “Diversions International Short Film Festival” .

 

Raspored programa:

 1. Sudnji dan: Filmski special – odabrani dijelovi, 20’ , 2014.

Skraćena epizoda underground talk showa  koja je ušla u anale suvremene filmske dijalektike. Sudjeluju Hrvoje Turković, Bruno Kragić, Nikica Gilic, Damir Čučić, Ana Hušman, Dinka Radonić, Igor Bezinović i telefonom Silvestar Kolbas.

 

2. Višak popušim sam, 10′ 2015.

 

Protagonist filma bivši je novinar u kulturi koji je postao sitni švercer duhana. Nakon gubitka posla je, kao pasionirani pušač, počeo intenzivno tražiti spas za svoju naviku, kojeg je na koncu našao u nabavi duhana iz šverca, a uskoro se počeo baviti i preprodajom.

 

3.  Kupus na lešo, 09′, 2016.

“Kupus na lešo” govori o jutru provedenom s prijateljem koji boluje od raka, dok priča ne krene u neočekivanom, kulinarskom smjeru.

 

4. Dokumentarni film: Sad ili nikad, 16′, 2016.

Film prati istarskog umjetnika Darka Brajkovića u ostvarenju njegova projekta Pazin mog djetinjstva.

 

5. Projekcija iznenađenja, 50′, 2018.

 

 

Program je nastao u suradnji s Kinoklubom Zagreb, a ulaz je besplatan.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.