Wise blood Johna Hustona u Klubu Pulske filmske tvornice

Ovog četvrtka, 31. svibnja u 21 sat u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je humorna drama Johna Hustona Mudra krv koja beskompromisno progovara o pitanjima vjere. U filmu pratimo neprilagođenog kršćanina, dojučerašnjeg vojnika Hazela Motesa koji odluči osnovati vlastitu crkvu – Crkvu bez Isusa Krista.

 

Nakon projekcije prikazati će se videointervju s teologom Kazimirom Berljavcem, profesorom vjeronauka pri Gimnaziji Pula, koji će se osvrnuti na film te na teološka pitanja koja film postavlja.

 

Ulaz je besplatan!

 

 

 

Dojučerašnji vojnik Hazel Motes stiže u rodni gradić na američkom Jugu, ali ondje ne nailazi ni na što drugo osim na dotrajalu kuću i uspomene na djetinjstvo i djeda koji je bio propovjednik. Ostavivši iza sebe prošlost Hazel odluči otići negdje gdje nikoga ne poznaje te započeti sasvim novi, uspješniji život. Stoga se vlakom uputi u Taulkinham na čijim ulicama upozna neobičnu skupinu ljudi: tinejdžera Enocha Emeryja koji tvrdi da ima “mudru krv” tj. da može predvidjeti događaje o kojima ništa ne zna, zatim slijepog uličnog propovjednika Asu Hawksu i njegovu kći Sabbath Lily koja ga privuče na prvi pogled. Prepirući se s njima oko religije, Hazel odluči osnovati vlastitu crkvu nazvavši je “Crkva bez Isusa Krista”. I dok on malo-pomalo skuplja sljedbenika, za njegove se ideje zainteresira lukavi Onnie Jay Holy koji u njemu vidi potencijalnu zaradu.

 

Krećući se između satire i groteske, Huston je osobitu pažnju posvetio radu s glumcima koje u interpretaciji središnjeg junaka predvodi Brad Dourif. Zabljesnuvši u filmu “Let iznad kukavičjeg gnijezda” za koji je nominiran za Oscara, Dourif je privukao pozornost i u TV seriji Deadwood te filmskom serijalu “Gospodar prstenova”.

John Huston: Mudra krv (Wise Blood)

USA, 1979, 108 minuta

Prema istoimenom romanu Flannery O’Connora

Producent: Kathy Fitzgerald, Michael Fitzgerald

Scenaristi: Flannery O’Connor, Benedict Fitzgerald, Michael Fitzgerald

Muzika: Alex North

Kamera: Gerry Fisher

Montaža: Roberto Silvi

 

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.