Autori u gostima: Erik Jelčić i David Kumpare

Ovog četvrtka, 7. prosinca u Klubu Pulske filmske tvornice s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo dva mlada pulska redatelja i njihove kratke filmove. Erik Jelčić će nam se predstaviti sa svojim hibridno dokumentarnim video dnevnicima, a David Kumpare s kratkim dokumentarnim filmovima.

 

Prije projekcije s autorima o njihovom filmskim uzorima i poetikama, dosadašnjem iskustvu i motivaciji, japanskom novom valu i njemačkom ekspresionizmu te o njihovom viđenju kinoklubaške scene razgovarat će producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

David Kumpare pulski je glazbenik, pedagog i umjetnik. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se u Italiji na polju komorne glazbe u Accademia musicale Santa Cecilia Bergamo i Accademia Perosi Biella. Ljubav prema filmu otkriva kao student, gdje hospitira filmske kolegije na ADU. Nastavlja čitati literaturu, posjećivati festivale, gledati video eseje. Prve filmske korake u praksi stekao je u Novoj školi dokumentarnog filma u Rijeci (udruga Filmaktiv), gdje snima svoje prve kratkometražne filmove. Film “Flora” prikazan je na Liburnija film festivalu u Opatiji 2022., STIFFu 2022. i Film svima 2022. u Rijeci.

 

 

Erik Jelčić rođen je 1997. godine u Puli, gdje je ove godine završio diplomski studij japanologije. Neke od njegovih drugih zanimacija uključuju ihtiologiju te povijest filma, što ga je dovelo do Pulske Filmske Tvornice i njenih radionica putem kojih je u posljednjih nekoliko godina realizirao par filmova pod (nesvjesnim?) utjecajem Franca Piavolija, japanskog novog vala i nekih američkih eksperimentalnih redatelja. Osim toga, u slobodno vrijeme bavi se i jedrenjem, odnosno promicanjem tradicionalnih drvenih plovila.

 

Program:

 

David Kumpare: Zeleni puhači

2021., dokumentarni, 2 min

Prostor puhačkog orkestra, čija je zelena boja zaštitni znak, a prikazan u crno-bijeloj tehnici.

 

 

David Kumpare: Uvala

2021., dokumentarni, 2 min

Uvala koja pokazuje unutarnji konflikt protagonista.

 

 

David Kumpare: Flora

2022., dokumentarni, 9 min

Konzervatorij, izlasci, vinograd. Flora je poput flore – otkriva pravu sebe.

 

 

Erik Jelčić: Kraj povijesti

2022., hibridno – dokumentarni, 7 min

Pula zaleđena u vremenu. Tragovi režima i ideologija koje su nekoć vladale Pulom danas žive u tajanstvenom međusobnom odnosu.

 

 

Erik Jelčić: Nijemi glasovi

2022., hibridno – dokumentarni, 5 min

Razgovor s otiscima uprizorenja ili uprizorenje otisaka razgovora dragih kao i manje dragih mjesta u gradu. Sjećanja na znane i i neznane ljude i pretke.

 

 

Erik Jelčić: Naslov nepoznat

2023., eksperimentalni, 10 min

Film struje svijesti s motivima starosti, podvodnog svijeta, avangardnog jazza…

 

 

Erik Jelčić: Ljetni prizori

2023., hibridno – dokumentarni, 9 min

Impresionistički putopis po Puli, Veneciji, Mošćeničkoj Dragi, Rovinju, Trstu…

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.