Bijele večeri: Carstvo sunca Ballarda i Spielberga

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 12. svibnja, u 20 sati projekcijom ekranizacije povijesnog romana „Carstvo sunca“ vizionara J. G. Ballarda (1984.), u režiji tada nenadmašnog Stevena Spielberga („Empire of the Sun“, 1987.). Ulaz na program je slobodan!

 

film-empire

J. G. Ballard je globalno poznat po svojim hibridnim znanstveno-fantastičnim romanima koji seciraju bolesti sadašnjosti te od tih komada slažu zasluženo distopičnu budućnost izgrađenu na trulim temeljima socijalne nepravde, bešćutnosti i egoističnog individualizma. Ta društvena strava i užas u kojoj čovječanstvo u tren oka nazaduje sve do kanibalizma („High Rise“) ili pogubnih fetišističkih perverzija („Crash“) ima svoje korijenje u iskustvima autora koji je dio djetinjstva, tijekom Drugog svjetskog rata, proveo u japanskom izbjegličkom logoru u Kini.

 

Glavni lik romana je Jamie Graham kroz čije oči doživljavamo japansku okupaciju Šangaja, život u kampu i ponovni susret s roditeljima nakon američke intervencije. „Carstvo sunca“ nije autobiografski roman (Ballardovi roditelji su bili s njim u logoru), no proživljene i preživljene priče vješto su preoblikovane u preciznu i britku prozu koja čitatelju ostavlja ožiljke.

 

Empire.of_.the_.Sun_.1987.

Kada se Spielberg odlučio za ekranizaciju Ballardovog remek djela iza sebe je već imao „Ralje“, „E.T.-a“ i „Bliske susrete treće vrste“, te dvije epizode iz serijala o Indiani Jonesu. Međutim, upravo je s filmom prije „Carstva sunca“ – „Boja purpura“ – pokazao da se može uhvatiti u koštac i s ozbiljnim, delikatnim i važnim temama. Carstvo blockbustera već je osvojio (a jednom rukom i stvorio) te mu je preostalo da se dokaže i kao ozbiljni redatelj obećavajuće karijere, čiji je vrhunac u tom pravcu bila „Schindlerova lista“.

 

„Carstvo sunca“ je bila vrlo važna stepenica na toj uzlaznoj putanji, a u ostvarenju vizije zasigurno mu je pomogao mladi Christian Bale u naslovnoj ulozi i briljantan John Malkovich u ulozi logoraša Basiea. Film je nominiran za šest Oscara, uglavnom u tehničkim kategorijama, no vratio se doma praznih ruku.

 

Christian Bale in Empire of the Sun (1987)

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojega vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok nakon gledanja slijedi diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Osnovne informacije:

 

Knjiga:

  1. G. Ballard „Carstvo sunca“ (Znanje, 1987., 337 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjerka.

 

Film:

„Empire oft he Sun“ (1987.)

Režija: Steven Spielberg

Glavne uloge: John Malkovich, Miranda Richardson, Nigel Havers i Christian Bale

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Boris Vincek, voditelj Bijelih večeri