Klubodrom: “Kotač vremena” W. Herzoga

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 19. svibnja, dokumentarni film njemačkog redatelja Wernera Herzoga „Kotač vremena“ (Wheel of Time) iz 2003. godine, u kojemu se autor bavi temom Tibetanskog budizma. Projekcija po odabiru voditeljice Klubodroma Ivane-Nataše Turković počet će u 20 sati, a ulaz je besplatan.

 

wheel-of-time-1

Film prati dvije Kalachakra inicijacije tijekom 2002. predvođene 14. Dalai Lamom. Prva je održana u Bodhgayi u Indiji, no prekinuta je zbog njegove bolesti, pa je kasnije te godine događaj ponovljen u Grazu u Austriji. Kalachakra znači doslovno „kotač vremena“, a sastoji se od niza molitvi, učenja i rituala koji imaju za cilj aktivirati sjeme prosvjetljenja prisutno u svim živim bićima. Glavni ritual podrazumijeva stvaranje mandale od šarenog pijeska koja predstavlja kotač vremena te se kao slika ponavlja tijekom cijelog dokumentarca.

 

Priča počinje u Bodhigayi, svetom mjestu u kojemu je Buda doživio prosvijetljene, gdje se nalaze hram Mahabodhi i Bodhi stablo. Ovdje započinje stvaranje mandale, međutim Dalai Lama ne može prisustvovati događaju zbog bolesti te veliki dio rituala biva prekinut. Herzog kreće potom na planinu Kailash u Tibetu, gdje prati hodočasnike, nakon čega se film fokusira na drugo okupljane u Grazu.

 

wheel-of-time-2

„Kotač vremena“ uključuje intervju s Dalai Lamom i s nekadašnjim tibetanskim političkim zatvorenikom Taknaom Jigmeom Zangpoom, koji je zbog podrške Međunarodnom tibetanskom pokretu za oslobođenje proveo u kineskom zatvoru 37 godina.

 

WERNER HERZOG: KOTAČ VREMENA (Wheel of Time), dokumentarni, 2003., 81′, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija

Producent: Lucki Stipetic

Scenarist: Werner Herzog

Narator: Werner Herzog

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a