Bijele večeri – „Nema zemlje za starce“

no-country-for-old-men

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 5. ožujka, u 19 sati, a na tapetu će biti višestruki dobitnik Oscara „Nema zemlje za starce“ Joela i Ethana Coena iz 2007. godine. Film je snimljen po romanu „Ovo nije zemlja za starce“ kultnog američkog pisca Cormaca McCarthyja objavljenom 2005. godine.

„Ovo nije zemlja za starce“ brutalan je i gotovo naturalistički roman jednog od najpriznatijih američkih autora današnjice Cormaca McCarthyja. Radnja romana smještena je u blizini granice između Meksika i SAD-a, dakle u južnom Teksasu, a pripovjedač sumanute priče o kupoprodaji velike količine droge pošloj po zlu je stari šerif Ed Tom Bell. Nakon eksplozivnog početka romana u kojemu poslije obračuna dviju bandi lovac Llewelyn Moss odlazi s 2,4 milijuna dolara, čitatelji se susreću s psihopatom i ubojicom Antonom Chigurhom koji pod svaku cijenu želi vratiti novac svom gazdi. Slijedi intenzivna igra mačke i miša koju nitko ne može zaustaviti, pa ni šerif Bell, i u kojoj Chigurh poprima gotovo demonske karakteristike.

Filmska adaptacija braće Coen vjerna je izvorniku i okuplja impresivnu glumačku ekipu s Tommy Lee Jonesom (šerif Bell) na čelu. Lik psihopata Chigurha tumači Oskarom nagrađen Javier Bardem, koji je zasigurno najveći adut ovog napetog i uspješnog filma. Braća Coen su u njemu do savršenstva razvili formulu nezavisnog filma koji privlači mase, a i Američka filmska akademija je ovu parabolu o borbi između dobra i zla, svjetla i tame, zdravog razuma i nezaustavljivog ludila nagradila Oskarima za najbolji film, režiju i adaptirani scenarij.

Ulaz na program je besplatan!

BIJELE VEČERI je program Kluba PFT-a kojega vodi novinar u kulturi Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča te je strukturiran poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja slijedi diskusija s gledateljima. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

Knjiga:

Cormac McCarthy: „Ovo nije zemlja za starce“ (VBZ, 2009., 246 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u pet (5) primjeraka.

Film:

„No Country for Old Men“ (2007., 122′)

Režija: Joel i Ethan Coen

Glavne uloge: Tommy Lee Jones – Ed Tom Bell, Javier Bardem – Anton Chigurh, Josh Brolin – Llewelyn Moss, Kelly Macdonald – Carla Jean Moss, Woody Harrelson – Carson Wellsy