Lenićeva lista: “Dobro jutro” Ante Babaje

babaja1

U sklopu programa Lenićeva lista ovog će četvrtka, 26. veljače, s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice biti održana projekcija dokumentarnog filma “Dobro jutro” (2007) Ante Babaje. Uvodničar te moderator naknadne analize i diskusije bit će filmski kritičar i autor Elvis Lenić, a ulaz je slobodan.

Posljednji Babajin film, a ujedno i prvi dugometražni dokumentarac, odvija se u Domu za starije i nemoćne osobe Medveščak u Zagrebu, gdje je redatelj proveo posljednje godine života. Osim rutine svakodnevice snimljene pokretnom videokamerom (od jutarnjih buđenja, obroka i pospremanja do odlaska liječniku, izlazaka u kavanu i domskih incidenata) Babaja prikazuje i ritmove i cikluse okolnog svijeta promatrane kroz hičkokovski dvorišni prozor: prolaznike, golubove, pijance, kupce… Dnevnička cjelina ispresijecana je insertima iz vlastitih filmova kojima on asocijativno povezuje svoj rad s aktualnim dogodovštinama.

Na taj način Babaja, čiji je opus uvelike posvećen propadanju, starenju i smrti, dokumentira jesen života u prvom licu. Pritom on pruža beskompromisno hrabar uvid u osobnu fizičku ograničenost uvjetovanu starošću, a ujedno i filozofsko razmatranje svog djela, života i općenito starosti.

Film je na Danima hrvatskog filma 2007. osvojio Grand Prix za najbolji film te nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film.

Program je ostvaren u suradnji s Udrugom građana Sava i Tomislavom Jagecom.

 

LENIĆEVA LISTA je novi filmski program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim, a ne trendovskim kriterijima.

 

ANTE BABAJA: DOBRO JUTRO, dokumentarni, 2007, 83`, Hrvatska

Scenarist: Ante Babaja

Snimatelj: Ante Babaja, Goran Trbuljak, Tomislav Jagec

Montažer: Martin Tomić

Producent: Tomislav Jagec

Produkcija: Sava