Bijele večeri: “Uže” Hamiltona i Hitchcocka

 

U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga će četvrtka, 10. studenog u 20 sati, biti održane književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na meniju će biti „Uže“ Patricka Hamiltona i Alfreda Hitchcocka. Ulaz na program je slobodan!

 

uze-hitchcock

Prvi Hitchcockov Technicolor film s Jamesom Stewartom, Johnom Dallom i Farleyom Grangerom u glavnim ulogama snimljen je 1948. godine, a temelji se na istoimenom kazališnom komadu engleskog dramatičara i romanopisca Patricka Hamiltona iz 1929., za kojega se kaže da je nadahnut stvarnim ubistvom 14-godišnjeg Bobbyja Franksa. Godine 1924. dvojica studenata Sveučilišta u Chicagu, Nathan Leopold i Richard Loeb, htjeli su pokazati kako mogu počiniti umorstvo i izvući se, no nije im uspjelo. Radnja drame bliske trileru, čija morbidna tema priziva usporedbu s kazališnim stilom Grand Guignola, odigrava se na prvom katu kuće u Mayfairu u Londonu 1929. U njoj dvoje mladih studenata, Wyndham Brandon i Charles Granillo, ubiju sveučilišnog kolegu Ronalda Kentleya kako bi dokazali svoju tobožnju intelektualnu superiornost. Na početku oni skrivaju Kentleyevo tijelo u kovčeg koji će tijekom zabave za njegove prijatelje i obitelj biti iskorišten za bife. Inače, Hamilton je najpoznatiji po romanima u kojima je, koristeći dickensovski narativni stil i opor crni humor, prikazivao značajke ulične kulture međuratnog Londona, a pogotovo njegovih siromašnijih stanovnika spram kojih izražava veliku simpatiju. Među njima se ističe „Hangover Square“ (1941.) u kojemu Hamilton, marksist s izraženom antipatijom prema modernoj tehnologiji, prikazuje porast latentnog fašizma i popratne reakcije u predratnim godinama. Od drama je još popularna „Gas Light“, a doživjela je i britansku i američku ekranizaciju.

 

the-rope_

Dramu „Uže“ u produkciji Dallasa Bowera prvi je put prikazao BBC na eksperimentalnoj televiziji uživo 1939. Adaptirao ju je Hamilton, a u njoj su korišteni dugi kadrovi. Hitchcock je kasnije rekao da je vidio ili načuo o dugim kadrovima te televizijske produkcije i da ga je to nagnalo na pokušaj snimanja dugometražne filmske verzije. Zajedno s Humeom Cronynom i Arthurom Laurentsom, koji potpisuju adaptaciju, Hitchcock je napravio određene izmjene u originalnoj drami. Ovdje se radnja odvija u New Yorku 1940., a imena likova, izuzev u slučaju Ruperta Cadella, su promijenjena. Tiha Mrs. Debenham postaje vesela Mrs. Atwater, dok je Cadell pretvoren iz 29-godišnjeg veterana Prvog svjetskog rata koji hoda uz pomoć štapa u 40-godišnjeg izdavača. No, u oba slučaja ostaje nekadašnji učitelj mladića (ovdje, doduše, nešto većeg broja likova).

 

U ovom najeksperimentalnijem Hitchockovom filmu dvoje studenata zadave „inferiornijeg“ kolegu, čije tijelo sakriju u svom apartmanu. Kako bi testirali „savršenost“ zločina pozovu potom na večeru njegove prijatelje i obitelj. Ova psihološka drama/krimić/triler poznata je po tome što se odvija u stvarnom vremenu, ali i po minimalnoj montaži te dugim kadrovima (do desetak minuta) zbog kojih se čini da je sačinjena od jedinstvenog filmskog plana.

 

rope-b

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

 

Knjiga:

Patrick Hamilton: Uže (The Rope, 1929.) – drama na engleskom jeziku dostupna je na slijedećoj poveznici: https://vk.com/doc-31769965_437741142?dl=f39a15775a49e8535a

 

Film:

Alfred Hitchcock: Uže (The Rope, 1948.), 80′, SAD

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a