Snima se druga sezona Medionauta

U Klubu Pulske filmske tvornice počelo je prošloga tjedna snimanje druge sezone Medionauta – televizijske emisije koja je dio istoimenog edukativno-informativnog projekta čiji je cilj pružiti djeci i mladima neformalno obrazovanje s područja građanskog odgoja i medijske pismenosti. U drugoj sezoni bit će ukupno osam epizoda popraćenih s isto toliko televizijskih priloga, a većina obrađenih tema odnosi se upravo na medije (stanje medija u Hrvatskoj, mladi i mediji, društvene mreže, aktivizam i mediji…).

 

medionauti-ii-sezona

Snimanju, koje će trajati deset dana, prethodile su istraživačke radionice na kojima su srednjoškolci istraživali pojedine teme i pisali kratke sažetke. Također, prošli su i radionice video novinarstva, koje su organizirane u suradnji s udrugom Metamedij i u čijem sklopu su napravljeni televizijski prilozi, te radionice nastupa i govora pred kamerom. Zahvaljujući projektu mladi će savladati osnove novinarstva, video novinarstvo, TV produkciju, fonetiku te filmski jezik i tehnologiju, odnosno uporabom novih metoda i tehnika u učenju oni će usvojiti znanja i vještine potrebne za pokretanje i produkciju vlastitog medijskog proizvoda s naglaskom na korištenje novomedijskih alata i novih trendova u novinarstvu. Na kraju će u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc biti održana javna prezentacija s diskusijom uz eminentne goste iz svijeta medija te glazbeni program.

 

medionauti-ii-sezona-2

Projekt rađen u suradnji s pulskom Gimnazijom i Školom za primijenjene umjetnosti i dizajn namijenjen je srednjoškolcima, a suradnici na projektu su Ivan Dobran (urednik), Tanja Carić (stručna suradnica), Marko Zdravković-Kunac (producent), Boris Vincek i Tatjana Uvodić Iveša (voditelji novinarskih radionica), Maja Iskra (koordinatorica radionica video novinarstva), Maja Tatković (voditeljica nastupa i govora pred kamerom) te Martin Bastjanić (asistent produkcije i montažer).

 

U prvoj sezoni Medionauta realizirano je dvanaest epizoda u kojima su obrađene raznovrsne teme, od diskriminacije i korupcije u Hrvatskoj do brige za okoliš i pravu na privatnost.

 

Ivana-Nataša Turković, odnosi s javnošću Pulske filmske tvornice