Bijele večeri: Zbogom oružje

Književno-filmskim Bijelim večerima sa Borisom Vincekom vraća se ovoga četvrtka, 26. listopada, u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice, koji će ovoga puta biti posvećen romanu „Zbogom oružje“ Ernesta Hemingwaya (1929.) te njegovoj istoimenoj filmskoj adaptaciji iz 1932. godine u režiji Franka Borzagea. Ulaz je slobodan!

 

Priča se odigrava na talijansko-austrijskom bojištu za vrijeme Prvog svjetskog rata (1917.) i u njoj pratimo doživljaje Amerikanca Frederica Henryja, dobrovoljca u talijanskoj vojsci. Frederic je ambulantni vozač, a u rat se uključio bez nekog posebnog (kao ni ideološkog ili domoljubnog) razloga. Prema nasilju i stradavanju koji ga okružuju uglavnom se ponaša ravnodušno (uz velike količine alkohola). Na terenu upoznaje britansku bolničarku Catherine Barkley i započinje ljubavnu vezu. Catherinin lik se kao i mnogi drugi u romanu baziraju na stvarnim osobama. Za vrijeme bitke kod Soče biva ozlijeđen i odlazi na oporavak u bolnicu gdje radi Catherine. Njihov odnos se razvija, dok im razgovori služe kao sredstvo kojim Hemingway iznosi svoja razmišljanja o životu, ratu, smrti, deportaciji, hrabrosti i ljubavi. Roman „Zbogom oružje“ postao je pišev pri best-seller.

 

Američka romantična, pre-Code drama Franka Borzage – sa Helen Hayes, Garyem Cooperom i Adolpheom Menjou u glavnim ulogama – prva je adaptacija romana. Uslijedila je ona Charlesa Vidora iz 1957. koji je uposlio Rocka Hudsona, Jennifer Jones i Elaine Stritch, pa dvije TV miniserije i naposljetku „In Love and War“ Richarda Attenborougha iz 1996. sa Crisom O’Donnellom i Sandrom Bullock. Cooper i Hayes su pohvaljeni za glumačku izvedbu u Borzaginom filmu – po pojedinim kritičarima vrhunskoj romantičnoj melodrami sa uspješnim spojem naturalizma i ekspresionizma. Film je dobio Oscare za najbolju kameru i zvuk, a bio je nominiran i u kategorijama Najbolji film i Umjetnički direktor. Već više od pola stoljeća on je dio javne domene, a prikazan će biti u edukativne svrhe.

 

Bijele večeri je edukativni program Klubodroma PFT-a, a vodi ga novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Projekcijama prethodi kratki uvod u roman i film, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran. Na ovaj način gledatelje se želi potaknuti na čitanje te ih ujedno upoznati s poznatim i nepoznatim klasicima svjetske književnosti i kinematografije.

 

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

 

Knjiga:

Ernest Hemingway: „Zbogom oružje“, dostupna je Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri primjerka.

 

Film:

Frank Borzage: Zbogom oružje (A Farewell to Arms), 1932., 152′, SAD

Glavne uloge: Helen Hayes, Gary Cooper i Adolph Menjou

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a