“Duboko crveno” Daria Argenta

profondo-rosso3

Talijanski giallo “Duboko crveno” (1975) Daria Argenta – film koji obilježava redateljev prijelaz iz faze trilera u fazu horrora – prikazat ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 09. travnja, s početkom u 20 sati. Uvodničarka i moderatorica naknadne diskusije bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

 

Priču o glazbeniku koji svjedoči ubojstvu poznate vidovnjakinje i potom s energičnom reporterkom traži višestrukog ubojicu s crnim kožnim rukavicama Argento je napisao zajedno s Bernardinom Zapponijem. Film je postigao međunarodni komercijalni uspjeh, a i kritika ga je pozdravila. Za istaknuti su zastrašujući specijalni efekti – među kojima je nekoliko mehaničkih glava i dijelova tijela – Carla Rambaldija, prvenstveno poznatog kao oca Spielbergovog E.T.-ja koji mu je 1983. donio Oscara. Uz njih, značajnu ulogu ima i glazba Goblina, talijanskog rock progressive benda kojega je redatelj otkrio nakon razlaza s jazz pijanistom Giorgiom Gaslinijem, njegovim prvim odabirom. Argento je bio razočaran Gaslinijevim kompozicijama te ga je isprva pokušao (bezuspješno) zamijeniti Pink Floydom. Naposljetku je nabasao na Gobline s kojima je surađivao i na nekoliko drugih filmova.

 

“Duboko crveno“ je pretežno snimljeno u Torinu. Argento je grad odabrao zbog toga što je u to vrijeme ondje bilo više satanista negoli u ikojem drugom europskom gradu izuzev Lyona. Zapponi je kazao da su nadahnuće za scene ubojstva Argento i on crpili iz bolnih ozljeda koje publika može “osjetiti”. Ne poznaju svi bol prostrijelne rane, pojasnio je, ali se većina bar jedanput u životu slučajno udarila u neki komad namještaja ili opekla vrelom vodom.

 

Iako u talijanskoj produkciji film je snimljen na Engleskom jeziku i tek je naknadno sinkroniziran na Talijanski.

 

 

DARIO ARGENTO: DUBOKO CRVENO (Profondo Rosso), triler/horror, 1975, 126’, Italija

Producenti: Claudio Argento, Salvatore Argento

Scenaristi: Dario Argento, Bernardino Zapponi

Glume: Macha Meril, David Hemmings, Daria Nicolodi, Gabriele Lavia, Giuliana Calandra, Glauco Mauri, Clara Calamai, Piero Mazzinghi

Glazba: Goblin, Giorgio Gaslini

Snimatelj: Luigi Kuveiller

Montaža: Franco Fraticelli