Klubodrom: “Otesanko” J. Švankmajera

little-otik-movie-poster1

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga ćemo četvrtka, 16. travnja, u Klubu PFT-a pogledati film “Otesanko” (Otesánek) češkog redatelja Jana Švankmajera, čija je fantastična priča o svojevrsnom Golemu ispričana kombinacijom radnje uživo i stop animacije. Program po odabiru Ivana Dobrana počet će u 20 sati, a ulaz je slobodan.

 

“Otesanko” (2000) je fantastična komedija/drama nadahnuta narodnom pričom iz istočne Evrope koju je K. J. Erben polovicom 19. stoljeća pod istim nazivom objavio u zbirci slovenskih bajki. Karel Horák (Jan Hartl) i Božena Horáková (Veronika Žilková) su par koji zbog medicinskih razloga ne može imati djecu. Tijekom izleta na selo Karel kupuje kuću, a za vrijeme popravaka nailazi na panj koji pomalo nalikuje na bebu. Nakon “dotjerivanja” pokazuje ga supruzi koja mu daje ime Otik te mu se posvećuje kao pravom djetetu. Kada panj oživi njezin se san ostvaruje, ali Otik ima neutaživu glad…

 

Film je dobio nagradu Češke filmske kritike za najbolji dugometražni film, tri Češka lava za scenografiju (Jan Švankmajer i Eva Švankmajerová), najbolji film i plakat (Eva Švankmajerová). Godinu prije osvojio je i dvije nagrade na Pilsen Film Festivalu (Don Quixote – Special Mention i Golden Kingfisher).

 

Švankmajer je redatelj animiranih, uglavnom lutkarskih nadrealističkih filmova, a često obrađuje motive iz književnosti (“Otrantski dvorac” prema H. Walpoleu, “Propast kuće Usher” i “Jama i njihalo” prema E. A. Poeu, „Alisa u zemlji čuda“ prema L. Carrollu, „Faust“…).

 

JAN ŠVANKMAJER: OTESANKO (Otesánek), fantastična komedija/drama, 2000, 132’, Češka

Producenti: Keith Griffiths, Jaromir Kallista, Jan Švankmajer

Scenarij: Jan Švankmajer

Glume: Veronika Zilková, Jan Hartl, Kristina Adamcová

Glazba: Ivo Spalj (zvukovi), Carl Maria von Weber “Overture to Der Freischutz” (1821)

Snimatelj: Juraj Galvánek

Montaža: Marie Zemanova