Dezorijentirajuće putovanje Roberta Franka

U Klubu Pulske filmske tvornice ovog četvrtka, 10. lipnja u 21 sat prikazat će se film Ja i moj brat kojim Robert Frank metafilmski spaja fikciju i stvarnost stvarajući dezorijentirajuće putovanje u kojem se  ideja dokumentarne istine dovodi u pitanje.

 

 

Po mnogima Ja i moj brat prvo je ozbiljno filmsko prikazivanje psihičkih bolesti. Portretira se odnos između pjesnika Petera Orlovskog i njegovog brata Julija Orlovskog, katatoničnog šizofrenika. Orlovsky i njegov mentor te ljubavnik Alan Ginsberg vode Juliusa kroz kontrakulturnu scenu kasnih 60-ih sve dok se jednog dana ne dogodi nestanak šizofrenog protagonista koji mijenja tijek filma.

 

 

Ukupni učinak je fascinantan, a film ima puno toga za reći o onome što smatramo normalnim i prihvatljivim ponašanjem u odnosu na ono što smatramo “ludim” ponašanjem.

 

Film ćemo prikazati na platnu u Klubu i podijeliti sa Zoom publikom linkom u chat room-u. Nakon filma o redateljskim postupcima u filmu te o filmskim prikazima psihičkih bolesti s obje publike razgovarat će producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/ExRobertFrank

Meeting ID: 879 1213 8128

Passcode: 484320

 

 

 

Robert Frank: Moj brat i ja / Me and My Brother

1969., dokumentarni,  91′, US

 

Scenarij: Robert Frank, Allen Ginsberg, Peter Orlovsky, Sam Shepard

Kamera: Robert Frank

Montaža: Bob Easton, Helen Silverstein

Uloge: Julius Orlovsky, Joseph Chaikin, Peter Orlovsky, John Coe, Allen Ginsberg, Roscoe Lee Browne, Christopher Walken, Otis Young, Gregory Corso

Producentica: Helen Silverstein

 

ROBERT FRANK

Švicarsko-američki fotograf i redatelj, jedan od najutjecajnijih fotografa sredinom 20. stoljeća, autor iznimno utjecajne knjige fotografija The Americans rođen je 1924. u Zürichu.

 

Postao je profesionalni industrijski fotograf s 22 godine, a 1940-ih postao je uspješni modni fotograf za časopis Harper’s Bazaar u Parizu. Međutim, smatrao je da je opseg posla previše ograničen. Napustio je modnu fotografiju oko 1948. godine i otišao u Sjedinjene Države, a zatim u Peru istražiti izražajne mogućnosti 35-mm kamere.

 

Fotografirao je po Europi 1950. i 1953. godine, a poslije se vraća u Sjedinjene Države. Između 1955. i 1956. vozio se širom zemlje, snimajući brojne fotografije. Njih 83 je na kraju objavljeno kao fotografska knjiga The Americans (1959), s uvodom američkog romanopisca Jacka Kerouaca. Brižljivo komponirane fotografije u kojima se uvijek iznova ponavljaju američka zastava, automobil i džuboks kao sastavni dio samog tkiva života američkih radnika, naglašavaju ispraznost i osamljenost života u modernom američkom društvu.

 

Nakon 1959. okreće se filmu. Njegov prvi kratki film Pull My Daisy (1959), zasnovan je na drami Jacka Kerouaca, a u njemu su sudjelovali pjesnici Allen Ginsberg, Gregory Corso i Peter Orlovsky, kao i slikar Larry Rivers. Pull My Daisy godinama je hvaljen kao improvizacijsko remek-djelo, sve dok njegov ko-redatelj Alfred Leslie nije otkrio da je film zapravo pažljivo planiran, uvježbavan i režiran.

 

Njegov najzapaženiji film je zloglasni dokumentarac Cocksucker Blues (1972), o američkoj turneji Rolling Stonesa 1972. godine u kojemu su scene grupnog seksa i konzumiranja raznih droga. Oduševljeni filmom Rolling Stonesi ipak su tužili Franka da spriječe njegovo prikazivanje.

 

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

http://bit.ly/ExRobertFrank

Meeting ID: 879 1213 8128

Passcode: 484320

 

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.