Grad: filmski pristupi

U Klubu Pulske filmske tvornice ovog četvrtka, 3. lipnja u 21 sat prikazat će se dva kratkometražna filma koja tematiziraju Grad. Ivan Ramljak u dokumentarno-eksperimentalnom filmu Mezostajun istražuje prostorno-vremenske odnose ljeta i zime u mediteranskom gradu, a Jelena Novaković u dokumentarnom filmu Ana trg oslikava dinamičan odnos prijateljstva i konkurencije dviju prodavačica religijskih kalendara i krunica u mikroprostoru trga ispred gradske crkve.

 

 

Filmove ćemo prikazati na platnu u Klubu i podijeliti sa Zoom publikom linkom u chat room-u. O svojim filmovima i portretiranju grada s obje publike razgovarat će gosti večeri Ivan Ramljak i Jelena Novaković.

 

Razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

http://bit.ly/Grad2X

Meeting ID: 890 6444 3383

Passcode: 264947

 

www.facebook.com/events/979440869548991

 

Program

 

 

Ivan Ramljak: Mezostajun

2018., eksperimentalno-dokumentarni, 20 min, Restart

Film istražuje prostorno-vremenske odnose u mediteranskom gradu u kojem se uvelike razlikuje uloga javnih prostora grada u životu ljudi, ovisno o dobu godine. Filmski ispremiješani elementi ljeta i zime, u percepciji gledatelja stvaraju novi egzistencijalni međuprostor nazvan «mezostajun».

 

DOP: Smiljka Guštak

Montažeri: Damir Čučić, Jelena Maksimović

Tonski snimatelj: Ivan Ramljak

Montažer i mikser zvuka: Jakov Munižaba

Kolorist: Tomislav Stojanović

Grafički dizajner: Tomislav Vranić

Producenti: Vanja Jambrović, Tibor Keser

Pridruženi producent: Oliver Sertić

 

 

 

 

 

Jelena Novaković: Ana trg

2015., dokumentarni, 25 min, Restart laboratorij

Bez dana odmora, po suncu, snijegu, kiši, nedjeljom i blagdanima, Ana već 40 godina dolazi pred gradsku crkvu prodavati religijske kalendare i krunice. Iako prima redovnu penziju i ne pripada socijalnom dnu, ona ima druge motive. Samo pet metara dalje svoj štand razvila je Zorka, njezina neposredna konkurencija. Poslovnu logiku zadržavanja kupaca primijenile su jednostavno – međusobnim spuštanjem cijena. Iako u neprestanom sukobu, ne mogu jedna bez druge. Ovisnost o dinamičnom mikrosvijetu neprestanog protoka informacija, tračeva i živopisnih gradskih likova, učinila ih je simbolima jednog mikroprostora. Ana, Zorka i Trg, nerazdvojni su trio u duhovitom socijalnom eseju o pripadanju i prijateljstvu.

 

Scenarij: Jelena Novaković

Kamera: Wolfram Huke

Montaža: Hrvoslava Brkušić

Zvuk: Filip Sertić

Glazba: I -Tal JAM

Producenti: Oliver Sertić, Vanja Jambrović

 

__

 

JELENA NOVAKOVIĆ

Rođena je 1980. u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju i informatologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Upravo završava stručni magisterij “Europen Studies” na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Ima deset godina radnog iskustva radeći za lokalne i međunarodne organizacije. Zaposlena je u British Councilu na projektima reforme državne uprave. 2009. godine bila je polaznik Attack – Medika Filmske radionice, a Restarovu školu dokumentarnog filma završila je 2011. godine. Volontirala je na ZagrebDoxu te privatno snima i montira kratke filmove.

 

 

IVAN RAMLJAK

Rođen u Zagrebu 1974. Redatelj, filmski kritičar i urednik u pisanim i elektroničkim nezavisnim medijima, usmjeren na glazbu i film. Dosad je režirao ukupno devet kratkometražnih i jedan film srednjeg metra. Njegov je najuspješniji kratkometražni film “Kino otok” (2016.) prikazan na više od 40 međunarodnih festivala, uz šest osvojenih nagrada, uključujući FIPRESCI nagradu za najbolji istočnoeuropski dokumentarac na goEast filmskom festivalu u Wiesbadenu. “O jednoj mladosti” njegov je prvi dugometražni film.

“O jednoj mladosti” premijerno je prikazan u natjecateljskom programu Balkan Dox Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, odakle se vratio s Grad Prixom kao najbolji dokumentarni film Balkana, a osvojio je i glavnu nagradu na Danima hrvatskog filma.

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

http://bit.ly/Grad2X

Meeting ID: 890 6444 3383

Passcode: 264947

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.