Energija koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

If_Nobody_s_Playing_Trailer_49504337_thumbnail

Energija i strastvena posvećenost glazbi Vaska Atanasoskog, vođe makedonskog sastava Bernay’s Propaganda oslikanog u dokumentarcu “Ako nitko ne svira” Gjorgjija Janevskog, osvojila je ne samo žiri DORF-a koji je 2011. filmu dodijelio regionalnu nagradu, već i simpatije Puljana prisutnih na sinoćnjoj projekciji u Klubu Pulske filmske tvornice. Ujedno, ona je i razlog zbog kojega je Janevski, koji se između ostalog bavi i glazbenom produkcijom, između brojnih makedonskih underground sastava za “portretiranje” u svom prvijencu odabrao upravo ovaj.

-Na filmu sam radio tri godine. Bend je bio jako zahvalan za snimanje jer se članovi uopće nisu obazirali na kameru, kazao je Janevski s kojim smo prije projekcije popričali putem skype-a.

Na pitanje kako se članovima sastava dopao dokumentarac odgovorio je da nisu bili zadovoljni i objasnio da mu cilj nije bio promovirati bend, nego ga prikazati sa svog autorskog stajališta.

-Svejedno smo ostali u dobrim odnosima, iako otada među nama vlada prešutni dogovor prema kojemu se o filmu ne priča, dodao je s osmijehom autor.

Osim benda, u filmu je na minimalan, ali upečatljiv način, oslikana i društvena pozadina, kao i univerzalni problemi s kojima se predstavnici underground scene redovito suočavaju.

Prisutni u Klubu Pulske filmske tvornice kraj filma dočekali su s aplauzom te su u naknadnoj diskusiji istakli više elemenata vrijednih pohvale: od samih aktera, pa do montaže, atmosfere, glazbe…