“Dečko kojem se žurilo” u Klubu PFT-a

Ove srijede, 18. studenog u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je besplatna projekcija dokumentarnog filma Dečko kojem se žurilo koji je intimna priča o potrazi redateljice Biljane Čakić za njezinim bratom koji je nestao tijekom rata u Hrvatskoj 1991. godine.

 

Nakon projekcije proces stvaranja ovog filma te nove projekte predstavit će redateljica Biljana Čakić, a potom će uslijediti razgovor s publikom koji će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

 

Dečko kojem se žurilo dobitnik je niza nacionalnih i internacionalnih nagrada, uključujući i godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, a prikazan je na više od dvadeset svjetskih festivala. Godine 2001. bio je hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma. Dečko kojem se žurilo spada među najbolje i najnagrađivanije hrvatske dokumentarce u protekla dva desetljeća.

 

Biljana Čakić diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Godine 1992. nastao je njezin prvi ratni dokumentarac Maja II. Dokumentarni ciklus Polja smrti (1999/2000) nastao je kao rezultat suradnje s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja. Godinu kasnije snimila je višestruko nagrađivani film Dečko kojem se žurilo, o potrazi za nestalim bratom. Godine 2007. režirala je dokumentarno-igrani film Zagorka, a 2011. snimila je svoj prvi dugometražni igrani film Korak po korak. Jazz Apartman (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival) režirala je s Tomislavom Lovrom Pavlekom 2012. godine, a film je prikazan i na ZagrebDoxu 2013. godine. Film Maratonci (2016) prikazan je u Regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2017.

 

 

Biljana Čakić: Dečko kojem se žurilo

Hrvatska, 2001., 53

 

Scenaristica: Biljana Čakić

Snimatelji: Predrag Vekić, Boris Krstinić

Montažerka: Uja Irgolič

Skladatelj: Stampedo

Obrada zvuka: Mladen Škalec

Snimatelji zvuka: Bojan Gabrić, Bojana Krstinić

Asistentica režije: Ana Šetka

Asistentica produkcije: Dana Budisavljević

Producent: Nenad Puhovski

Produkcija: Factum

 

 

Sve zainteresirane se moli da se jave na klub.pft@gmail.comkako bi najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.