Film Under Severe Experiment u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 30. studenog u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice predstavit ćemo međunarodni festival kratkog eksperimentalnog i hibridnog filma FUSE – Film Under Severe Experiment. Prikazati ćemo nagrađene naslove sa ovogodišnjeg festivala koji već šestu godinu okuplja hrvatske i međunarodne mlade filmske autore u gradu na četiri rijeke – Karlovcu.

Gošće filmske večeri su osnivačica i organizatorica festivala Lucija Ćeškić koja će nam putem videopoziva objasniti kategorije festivala i popratne programe te približiti festivalsku atmosferu, a montažerka i članica ovogodišnjeg žirija Marta Bregeš predstavit će nagrađene filmske naslove.

 

 

Program

 

Nagrada stručnog žirija i nagrada publike

Erik Sémashkin: Inside you

Grožđe se pojede. Tada počinje dugo i opasno putovanje unutar ljudskog tijela.

 

 

Grand Prix

Fanny Leiva Torres: Eye-Skin

Putovanje kroz dječja sjećanja, snove i sadašnje misli. U minimalnom i tijesnom prostoru isprepliću se korijeni koji nam kroz priče prikazuju ona tijela koja prolaze nezapaženo oko naše svakodnevice.

Eye-skin je dnevni video koji nas u prvom licu približava neurodivergenciji.

 

 

Nagradu za najbolju režiju

Wojciech Kamery: Murphy

Murphy je kratki film, svojevrstan dnevnik koji dokumentira proces navikavanja na nepoznato. To je portal događaja iz prošlosti, ukorijenjen u sadašnjosti; pokazuje veze i ovisnosti između onoga što je bilo i onoga što će doći; iskopava elemente sjećanja skrivene iz različitih razloga, često zbog emocionalnog opterećenja. Konačno, bori se protiv neizbježnosti događaja, suprotstavlja se destruktivnoj stihiji vremena.

 

 

 

Nagradu za najbolju fotografiju

Mia Martinović: Collectors

Autorica ulazi u arhiv kako bi predala svoja sjećanja. Koliko vremena može dobiti zauzvrat za stvari koje je doživjela? Filmski esej koji spaja video i fotografije, stvarnost i fikciju, gdje autorica istražuje vrijednost svojih sjećanja i svoje mašte.

 

 

 

 

Nagradu za najbolju montažu

Lakshya Upadhyay: Vista(s)

Psiholog se podvrgava eksperimentu s analognom tehnologijom svog vremena i poduzima vizualno putovanje u vlastiti mozak. Dobrodošli u vidike iznutra.

 

 

Posebno priznanje

Laura Lepper: Circumscribe

Tehnološke tvrtke već dugi niz godina patentiraju geste, a neke od njih koristimo više od desetljeća. Za navigaciju i komunikaciju sa sučeljem, korisnici neizbježno moraju naučiti ove korporativno razvijene geste i pomicati svoja tijela u skladu s tim. Baš kao što se vokabular gesta homogenizira, unovčava i apsorbira u privatno vlasništvo, ovi patenti polažu pravo na ljudsko kretanje.

 

 

 

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podupiru Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.