HAVC odobrio naša dva dugometražna projekta!

Gustaph

 

Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je Pulskoj filmskoj tvornici na 45. sjednici održanoj krajem proteklog tjedna dva projekta – razvoj dugometražnog dokumentarnog filma radnog naziva „Dobri duhovi“ te razvoj scenarija dugometražnog igranog filma radnog naziva „Pulske priče“.

 

„Dobri duhovi“ je studija grupnog umjetničkog stvaranja u kojoj nekadašnji članovi Gustapha y njegovih dobrih duhova – benda aktivnog tijekom prve polovice ’80-ih godina koji je svojim izričajem obilježio tadašnju scenu – ponovo ulaze u studio i surađuju na novom glazbenom projektu. U filmu ćemo se osvrnuti na prošla vremena, ali i na sadašnji život osoba koje i danas „tresu“ kulturnu scenu ovih prostora – Edija i Vlade Maružina, Livija Morosina, Čedomira Mošnje, Josipa Pina Ivančića, Igora Ariha i Sande Letonje-Marjanović, od koje je potekla zamisao o dokumentarcu. Za režiju je zadužen pulski redatelj i montažer Danilo-Lola Ilić, a snimanje bi trebalo početi naredne godine. HAVC je „Dobrim duhovima“ odobrio sredstva za razvoj projekta što podrazumijeva pretraživanje arhiva u svim većih gradovima nekadašnje Jugoslavije gdje je bend nastupao, međunarodna predstavljanja na scenarističkim i produkcijskim forumima te ostale zadaće koje prethode produkciji.

 

Gustapha y njegove dobre duhove osnovali su krajem 1980. članovi vodnjanske amaterske scenske družine Artel – Igor Arih, Čedomir Mošnja, Livio Morosin, te Vlado i Edi Maružin. Svirali su sofisticirani Novi val koji je prema mišljenju tadašnjih glazbenih kritičara stilom, ritmom i alternativnim pristupom najviše nalikovao Talking Headsima. Zbog služenja vojnih rokova i pohađanja fakulteta kroz bend je prošao niz članova, no unatoč neprilikama snimljeno je šest demo albuma i oficijelni album „V“ kojega je producirao Milan Mladenović. Bend je svirao na svim značajnim glazbenim manifestacijama u Jugoslaviji i popularnim omladinskim klubovima, a nastupali su s Ekatarinom II, Haustorima, Pankrtima, Josipom Lisac, Let dva, Gori uši Winnetou, Đavolima, Crvenom jabukom, Borom Đorđevićem, Sexom, KUD Idijotima, Partibrejkersima… Polovicom ’80-ih počinje se gasiti, odnosno malo po malo dolazi do preobrazbe u Gustafe.

 

Gustaph2

 

„Pulske priče“ je dugometražni igrani omnibus kojim će biti prepričano četrdeset godina odrastanja grada i njegovih ljudi. Scenarije i režiju radit će četvoro pulskih redatelja i redateljica – Ines Pletikos će obrađivati kraj ’70-ih i početak ’80-ih, Andrej Korovljev drugu polovicu ’80-tih i početak ’90-ih, Danilo-Lola Ilić sredinu ’90-tih, a Katarina Radetić prvu dekadu novog tisućljeća. Bit će to film za mlade s elementima drame, glazbenog i dokumentarnog filma, ali i apsurda. Kroz senzibilitet četvero autora želimo istražiti duh ovog grada prepunog osobenjaka, konformizma i otpora, velikih prevrata i dirljivih ljudskih priča, te propitati sadašnjost kroz prizmu prošlih vremena i aktualne situacije. Naglasak je stavljen na razvoj identiteta i komunikacijske izazove u Puli kao malom, multikulturalnom i multietničkom ambijentu koji uvijek nanovo trpi drastične promjene. Zahvaljujući HAVC-ovoj financijskoj podršci krenut će se s razvojem scenarija koji će biti gotov do proljeća 2016., dok je snimanje planirano za 2017.

 

Hrvatsko audiovizualno vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, a odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Nikola Francetić, Branko Schmidt, Dino Paškov, Željko Sarić, Tonko Weissmann i Damir Vujinović.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice