11. škola filma – deset igranih i dokumentarnih priča

IMG_9252

 

Desetoro polaznika uključilo se u prve dvije radionice razrade ideje i scenarija koje su u sklopu 11. Škole filma „Pulska filmska tvornica 2015“ počele prošloga petka, odnosno 23. listopada. Pod mentorstvom redateljice, autorice i producentice Ines Pletikos koja vodi Radionicu dokumentarnog filma uobličeno je pet priča. Olivera Jović razrađuje stoljetnu trakavicu oko pulskog bazena, Ivana Anić pratiti volontera udruge Naš san njihov osmijeh, a Sara Jurčić provjerava što se od želja petorice njezinih prijatelja zacrtanih prije pet godina do danas obistinilo. Marko Zdravković-Kunac nas upoznaje s beskućnicima koji žive u bunkeru nadomak pulskog groblja, dok Polona Blašković obrađuje temu nasilja nad ženama kroz prizmu Sigurne kuće.

 

Na Radionici igranog filma redatelja i autora Andreja Korovljeva također se razrađuje pet ideja. Sanda Letonja-Marjanović prepričava dogodovštine dviju prijateljica koje rade kao čistačice u privatnim apartmanima, Lara Popović nadrealnu priču dva brata i njihovih obiteljskih trauma, Aleksandar Jovanović odnos usamljenog udovca i njegovog kućnog ljubimca, a Antonio Matijaš piscem u stvaralačkoj krizi. Naposljetku, Marko Korlević se bavi pričom o problematičnom i empatičnom mladiću koji otkriva obiteljske tajne.

 

IMG_9227

 

Nakon uobličavanja ideje polaznici će se zabaviti pisanjem liste dijaloga, razradom scena, traženjem lokacija i izradom scenoslijeda. Voditelji radionica će nastaviti pratiti razvoj scenarija, a po njihovu završetku krenut će nova faza edukacije vezana za snimanje.

 

Škola filma se održava u Klubu Pulske filmske tvornice, gdje će sutra početi s radom i Radionica eksperimentalnog filma redatelja, autora, montažera i producenta Damira Čučića. Ona se nastavlja na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma koja nakon deset izdanja mijenja koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije pulskih umjetničkih snaga. Financijsku potporu aktivnostima Škole pružaju Hrvatski audiovizualni centar, dok su partneri Hrvatski filmski savez i MedVid produkcija d.o.o.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice