“Istarske štorije” – premijera “Igora” Ivane Anić

Kratkometražnim dokumentarnim filmom “Igor” Ivane Anić nastavlja se ovoga četvrtka, 23. veljače, u 21.45 sati premijera dokumentarnog televizijskog serijala “Istarske štorije” u produkciji Pulske filmske tvornice na TV Novi Pula. Prvi Anićin film predstavlja ustrajnog obično-neobičnog pojedinca koji voli ljude i mijenja živote svih oko sebe. Redateljičin prijatelj iz djetinjstva, Igor Loparić, osnivač je i voditelja pulske humanitarne udruge Naš san njihov osmijeh koja već šest godina direktno pomaže socijalno ugroženim osobama diljem Hrvatske donacijama hrane, odjeće i obuće, te brojnim kratkoročnim akcijama. Portret je to jedne od rijetkih osoba kojoj građani u ovo doba skepse i nepovjerenja, društvenih nejednakosti, nepravdi, korupcije i oportunizma gotovo bezuvjetno vjeruju.

 

Igora počinjemo upoznavati kroz uvodne razgovore s odanim suradnicima – Suzanom, nekadašnjom štićenicom udruge i sadašnjom voditeljicom skladišta, Silvanom, umirovljenicom koja nakon tri godine aktivnog djelovanja danas povremeno pomaže, Emilom, koji vlastiti godišnji odmor provodi u skladištu, te Melindom, ženom sa Downovim sindromom. Potom ga pratimo u prostoru udruge koju je osnovao, na poslu u Lučkoj kapetaniji, gdje ne zarađuje više od 3.300 kuna, te u posjeti kvartu u kojemu je odrastao. Granica između njega kao privatne osobe i vrlo aktivnog voditelja udruge s godinama postaje sve tanja, pa se rad u udruzi i privatni život kod njega sve više isprepliću.

 

Ivana Anić je završila studij povijesti umjetnosti i engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Neformalno obrazovanje stjecala u Centru za ženske studije, na Kustoskoj platformi, Školi filma Pulske filmske tvornice, edukacijskom projektu “Criticize this!” za mlade kritičare izvedbenih umjetnosti, radionicama bioetike i multikulturalizma, kao i kroz petogodišnje volontiranje na festivalima izvedbenih umjetnosti. Objavljivala je eseje, kritike i članke u nekoliko medija (Zarez, Treća, Novosti, Politika, kazaliste.hr) te je dobila treću nagradu Zaklade Heinrich Böll za najbolji novinarski tekst 2012. godine.

 

“Istarske štorije” je dokumentarni televizijski serijal sastavljen od sedam 15-minutnih autorskih filmova afirmiranih i mladih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac, Ivana Anić i Sanda Letonja-Marjanović). Afirmirani autori su onim mladima ujedno bili mentori, odnosno pomagali su im savjetodavno u cilju usavršavanja njihovog znanja. U serijalu se tematiziraju kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivaju osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.

 

Producent serijala je Marko Zdravković-Kunac, urednici su Ines Pletikos i Marko Zdravković-Kunac, dok montažu potpisuje Danilo Lola Ilić. On će biti prikazivan u istom terminu (četvrtkom u 21.45 sati) na TV Novi Pula do 30. ožujka, a njegovu su realizaciju financijski podržali Agencija za elektroničke medije, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, te Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice