2. epizoda “Medionauta” o krizi novinarstva

U drugoj epizodi “Medionauta” – obrazovno-informativne televizijske emisije u produkciji Pulske filmske tvornice koja će na TV Novi Pula biti prikazana u nedjelju, 26. veljače, u 18.30 sati – pulski srednjoškolci su se pozabavili već dugo aktualnom temom krize novinarske profesije. Istražili su na koji način političke, ekonomske i medijske elite utječu na neovisnost novinara i slobodu medija, te koliko su današnji mediji sposobni ispunjavati zadaću služenja javnom interesu. O krizi novinarstva govore u emisiji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, neovisna istraživačka novinarka Nataša Škaričić te novinar, glavni sindikalni povjerenik i povjerenik Radničkog vijeća u Glasu Istre Paulo Gregorović.

 

U istom terminu na TV Novi bit će prikazano i preostalih šest epizoda druge sezone posvećenih istraživačkom novinarstvu, neprofitnim medijima, društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima. “Medionauti” se bave temama medijske i građanske pismenosti, a usmjereni su ka promicanju vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana i Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.

 

Emisija je realizirana zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, Hrvatskog audiovizualnog centra, Istarske županije i Grada Pule.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice