Istarske štorije: “Suša” Gorana Legovića

Dokumentarni televizijski serijal “Istarske štorije” u produkciji Pulske filmske tvornice donosi ovoga tjedna “Sušu” Gorana Legovića, koja će biti premijerno prikazana na TV Novi Pula u četvrtak, 16. ožujka, u 21.45 sati. Teško je reći koja je prva a koja posljednja željeznička stanica u ovom putovanju. Priča je to o vlaku koji ne izlazi iz svog kruga. Nekoć je povezivao Pulu i Istru sa svijetom, a sada je njegova ruta Pula-Vodnjan-Kanfanar-Pazin-Lupoglav-Buzet i natrag, uvijek iznova, kroz veličanstvene zimske pejzaže obasjane suncem, zametene snijegom i šibane burom. Srce te željeznice su ljudi koji svakodnevno putuju – školarci i radnici. Oni pričaju o sudbini jedne zaboravljene vrijednosti ”Makine” koja još živi. Scenarij za “Sušu” potpisuju Legović i Ivana-Nataša Turković.

 

Goran Legović je završio studij filmskog snimanja na ADU Zagreb. Prvi autorski rad mu je “Leptir” (2002.), kratki igrani film s kojim je diplomirao. Godine 2003. dobio je nagradu F.R.K.A. za najboljeg snimatelja i rektorovu nagradu Zagrebačkog sveučilišta. Na dokumentarnoj radionici u Grožnjanu 2001. snimao je film “Seoska zvona” gruzijskog redatelja Levana Koguashvilija. Po završetku studija radio je kao snimatelj za dokumentarni i informativni program RTL televizije. Snimio je preko 30 epizoda dokumentarnog serijala “Direkt” koji je bio prikazivan na HRT-u, a radio je i kao direktor fotografije na TV serijalima “Zabranjena ljubav” i ”Horvatovi”. Također, snimao je TV reklame za velike hrvatske korporacije. Od 2005. je član Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

 

“Istarske štorije” je dokumentarni televizijski serijal sastavljen od sedam 15-minutnih autorskih filmova afirmiranih i mladih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac, Ivana Anić i Sanda Letonja-Marjanović). Afirmirani autori su onim mladima ujedno bili mentori, odnosno pomagali su im savjetodavno u cilju usavršavanja njihovog znanja. U serijalu se tematiziraju kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivaju osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.

 

Producent serijala je Marko Zdravković-Kunac, urednici su Ines Pletikos i Marko Zdravković-Kunac, dok montažu potpisuje Danilo Lola Ilić. Serijal će biti prikazivan u istom terminu (četvrtkom u 21.45 sati) na TV Novi Pula do 30. ožujka. Njegovu su realizaciju financijski podržali Agencija za elektroničke medije, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, te Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

GORAN LEGOVIĆ: SUŠA, dokumentarni, 15′

Scenarij: Goran Legović / Ivana-Nataša Turković

Snimatelj: Goran Legović

Montažer: Danilo Lola Ilić

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice