Istarski glazbeni dokumentarci – Veja i Tamara Obrovac

Ovoga petka, 26. travnja s početkom u 21 u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je  projekcija dva kratka dokumentarna filma o legendama istarske glazbene scene: etno jazz skladateljici i pjevačici Tamari Obrovac te etnosastavu Veja koji specifičnu istarsku tradicijsku glazbu izvode na sebi svojstven moderan način.

 

Prije projekcije filmove će najaviti, a poslije projekcije će s publikom razgovarati o razlikama između portretnog i glazbenog dokumentarnog filmu te potrebi za vječnoj potrebi za dokumentiranjem zavičajne kulture i baštine mladi pulski kinoklubaši i muzičari Antonio Juričić i Tin Rakijaš.

 

Program

 

Ines Pletikos: Predi, predi šci moja

dokumentarni, 2005., 27 minuta

Jedna od najpoznatijih hrvatskih etno jazz skladateljica i pjevačica Tamara Obrovac u filmu se druži s ocem slikarom Ivanom Obrovcem te govori o djetinjstvu, mladosti, odnosu s muzikom, transu nastupa i vježbanju flaute te o Istri kao vječnoj inspiraciji.

 

 

Neven Mihael Dianežević: Veja

dokumentarni, 2017., 33 minute

Zovu ga “Jimmy Hendrix na mrtvoj kozi” jer je virtuoz na mihu! Živciraju ga klišeji da etnoglazbenici moraju svirati u šumi i jesti organski uzgojenu hranu, svjestan je da istarski melos nije ugodan svakom uhu, živi u Belgiji i u Hrvatskoj i pjevač je koji nastupa bos i pjeva žmireći! On je Goran Farkaš, etnomuzikolog i multiinstrumentalist koji s još četvoricom zaljubljenika u tradicijsku glazbu Istre – Markom Pernićem, Sašom Farkašem, Ljubanom Rajićem i Sebastijanom Demarkom – čini “Veju”, etnobend iz Pazina za koji Dario Marušić kaže kako im se ne može dogoditi da ih se nakon slušanja zaboravi!

 

__

 

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM te u suradnji s Festivalom dokumentarnog rock filma DORF.

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.