Jedan izuzetan dan u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 9. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija remek-djela talijanske kinematografije Jedan izuzetan dan u kojem redatelj Ettore Scola sjajno analizira rodne uloge u povijesnom kontekstu nadolazećeg fašizma.

 

 

Film prikazuje slučajan, jednodnevan i topli odnos domaćice, majke šestoro djece i žene mačo fašiste (Sophia Loren) sa šarmantnim novinarom koji je dobio otkaz zbog svog antifašizma i homoseksualne orijentacije (Marcello Mastroianni) te pronicljivo dekonstruira civilizacijska i ideološka očekivanja od rodnih uloga.

 

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac te moderirati razgovor o rodnim i povijesnim temama koje ovaj film otvara.

 

__

 

 

8. svibnja 1938. Hitler dolazi u službeni posjet diktatoru Benitu Mussoliniju u Rim. Antonietta je naivna i prostodušna domaćica koja ostaje kod kuće pospremati i kuhati i večeru dok njen mačo suprug, pripadnik fašističke partije, odlazi s njihovo šestero djece u centar kako bi gledali paradu, kao uostalom i gotovo svi stanovnici grada. Stambena zgrada tako ostaje prazna, izuzev povučenog susjeda, Gabriela. On je radio-izvjestitelj koji je dobio otkaz i čeka deportaciju u Sardiniju jer je antifašist i homoseksualac. Antonietta dolazi k njemu u stan i oni počnu pričati o životu i svijetu.

 

Film je osvojio je Zlatni globus i Cesara za najbolji film na stranom jeziku te je nominiran za Zlatnu palmu i dva Oscara.

 

__

 

Ettore Scola: Jedan izuzetan dan /Una giornata particolare

igrani, Italija/Kanada, 1977., 110 min

 

Uloge: Marcello Mastroianni (Gabriele), Sophia Loren (Antoinette), John Vernon (Emanuele), Alessandra Mussolini (Maria Luisa)

Scenarij: Maurizio Costanzo, Ruggero Maccari, Ettore Scola

Fotografija: Pasqualino De Santis

__

 

Program je realiziran u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory.

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.