Kratki film: čovjek i okoliš

Ovoga četvrtka, 2. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija sedam raznovrsnih i intrigantnih kratkih filmova u kojima se kroz ispreplitanje elemenata znanstvene fantastike, dokumentarnog filma i animacije prikazuje odnos između ljudi i prirode te razmišljanja o sadašnjosti i budućnosti čovječanstva.

Iz filma Sashe Rainbow Kofi i Lartey

 

Prije projekcije filmove će najaviti, a poslije projekcije će s publikom filmove analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac te moderirati razgovor o otvorenim temama ekologije, zaštite okoliša i antropocentrizma, odnosu blagostanja, prosperiteta i potrošnje, trajnim promjenama vode, zraka i tla te biološkim prilagodbama i društvenim reakcijama na antropocen.

 

 

Program

 

Paweł Prewencki: Plaža

animirani, Poland, 2013., 4 min

Animirani dojam jednog ljetnog dana na plaži.  Koristeći se ironičnim humorom, redatelj skreće pozornost na pogubne posljedice nemara i ponašanja štetnog za okoliš.

 

 

Magali Magistry: Izdisaj

igrani, Francuska, 2016., 13 min

Otrovna izmaglica obavila je cijeli planet i prisilila ljude da žive u zatvorenom prostoru. Ali za petnaestogodišnju Juliet stvarni se život ipak događa vani.

 

 

Sasha Rainbow: Kofi i Lartey

dokumentarni film, Velika Britanija, 2019., 20 min

Kofi i Lartey dva su prijatelja koji žive u Abbogbloshieju u Gani, jednom od najotrovnijih mjesta na svijetu. Film analizira medijsku i osobnu viziju problema te kombinira televizijske snimke s onima koje su snimila dva mlada protagonista koristeći se malim kamerama.

 

 

Alessandra Boatto, Gloria Cianci, Sofia Zanonato: Fina prašina

animirani, Italija, 2018., 8 min

Dok je Zemlja podlegla zagađenju, mlada žena pokušava preživjeti u moru prašine.

 

 

Tétshim Tétshim, Frank Mukunday: Strojevi

animirani, dokumentarni, Belgija, Demokratska Republika Kongo, 2019., 10 min

Sjajna stop-frame animacija prikazuje utjecaj rudarstva na grad, zagađenju i polaganom uništenju iznoseći ideju o snažnoj međuovisnosti čovječanstva i njegovog radnog okruženja.

 

 

Mirjam Marks: Jovanna za budućnost

dokumentarni film, Nizozemska, 2019., 15 min

Jovanna svakog petka izlazi na ulice kako bi prosvjedovala. Intimni film o životu mlade djevojke i načinu na koji ona gradi svoj identitet na temelju društvene odgovornosti i aktivizma.

 

 

Florian Brauch, Kim Tailhades, Matthieu Pujol, Yohan Thireau, Romain Thirion: Hibridi

animirani, Francuska, 2017., 6 min.

Kad se podvodna fauna evolucijski prilagodi nataloženom otpadu, mijenja se cijeli hranidbeni lanac.

 

__

 

Program je realiziran u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory.

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.