Joseph L. Mankiewicz: Njuškalo

Britanski triler Njuškalo (Sleuth) redatelja Josepha L. Mankiewicza o dva muškarca koji pod utjecajem svojih ega pokušavaju nadmudriti jedan drugog bit će prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) ovoga četvrtka, 05. srpnja, u 21 sati. Ulaz je slobodan!

 

 

Njuškalo je priča o bogatom piscu detektivskih priča (Laurence Olivier) i nezaposlenom glumcu u usponu (Michael Caine) koji ima aferu sa piščevom ženom. Pisac živi u ogromnoj kući koja je prepuna hi-tech gadgeta i koja vrlo lako može postati smrtonosna zamka za eventualne provalnike te poziva glumca da ostane nekoliko dana na imanju. Tada se njih dvojica upuštaju u neobičan razgovor koji se polako razvija u bizarnu i bolesnu psihološku igru u kojoj jedan drugome postavljaju zamke i uzvraćaju udarce. Uskoro ova igra mačke i miša prerasta u bitku za goli život, dok obojica igrača lukavo otkrivaju sve svoje smrtonosne karte…

 

 

Joseph L. Mankiewicz: Njuškalo

UK, 1972., 138’,

Producent: Morton Gottlieb

Scenario: Anthony Shaffer

Uloge: Laurence Olivier, Michael Caine

Muzika: John Addison

Kamera: Oswald Morris

Montaža: Richard Marden

 

I Laurence Olivier i Michael Caine za svoje su uloge bili nominirani za Oskara za najboljeg glavnog glumca. Ovo je posljednji film Josepha L. Mankiewicza i pored legendarnog Sve o Evi čuva se u arhivi Američke filmske akademije. Kenneth Branagh snimio je i remake 2007. u kojemu pisca glumi Michael Caine, a Jude Low glumca.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.