Antun Vrdoljak: Glembajevi

Povodom baletne izvedbe drame Miroslava Krleže o dekadentnoj aristokraciji „Gospoda Glembajevi“ na pulskom otoku Katarina, ovog četvrtka, 28. lipnja, u 21 sat na programu Kluba Pulske filmske tvornice je film „Glembajevi“ koju je 1988. režirao Antun Vrdoljak. Ulaz je besplatan!

 

Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba koju Leone doista poštuje među članovima svoje porodice jest Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa svenazočnim licemjerjem i znajući kriminalni način na koji su se Glembayi obogatili, Leone dolazi u sukob s ocem i barunicom.

 

Jedna od najpoznatijih hrvatskih ekranizacija književnog djela hvaljena je zbog rada s glumcima, promišljena vizualnog dizajna i privlačne fotografije, dojmljive glazbe te evokacije krležijanske dekadencije kapitalističke obitelji. Režija razmjerno vješto razrađuje psihološku napregnutost predloška ritmičnim izmjenama kadrova te izborom planova, a komorna tema i donekle ekspresionistički pristup emocijama omogućavaju funkcionalnu uporabu tipične teatralne glumačke tehnike koja inače često opterećuje hratski film. Vrlo gledani te hvaljeni od kritike, Glembajevi su u medijima predstavljeni kao prvorazredan kulturni događaj te su nakratko približili Krležino stvaralaštvo mlađim naraštajima.

 

Antun Vrdoljak: Glembajevi, 1988., 120′, Hrvatska

Scenarij: Antun Vrdoljak prema drami Miroslava Krleže

Glavne uloge: Mustafa Nadarević, Ena Begović, Tonko Lonza, Bernarda Oman, Žarko Potočnjak

Glazba: Arsen Dedić

Snimatelj: Vjekoslav Vrdoljak

Montaža: Damir German

 

Glumica Ena Begović je za ulogu barunice Castelli nagrađena Zlatnom arenom za epizodnu žensku ulogu. Glumica je nagradu odbila, jer je smatrala da se radi o glavnoj ulozi. Film je, također, podijelio kritiku i zbog znatna pomlađivanja lika barunice Castelli, ali ga je publika iznimno dobro prihvatila.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.