Klubodrom: “Akvarij” Andree Arnold

Britanskom dramom “Akvarij” (Fish Tank, 2009.) scenaristice i redateljice Andree Arnold – koja će biti prikazana ovoga četvrtka, 09. ožujka, u 20 sati – nastavlja se ožujski program Klubodroma Pulske filmske tvornice. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

U filmu pratimo Miju Williams (Katie Jarvis), hirovitu i socijalno izoliranu 15-godišnjakinju, koja živi sa svojom samohranom majkom Joannom (Kierston Wareing) i mlađom sestrom Tyler (Rebecca Griffiths). Mia je samotnjak i prema objema je neprijateljski raspoložena, a vrijeme uglavnom provodi plešući hip-hop u napuštenom stanu. Majčin novi dečko Conor (Michael Fassbender) je šarmantan i zgodan Irac koji iskazuje pažnju i brigu spram cijele obitelji. Iako je Mia naprasita s njim, čini se da ju on zanima, dok se kod Conora razvija privlačnost prema ovoj buntovnoj i osamljenoj djevojci.

 

Katie Jarvis je ovo bilo prvo glumačko iskustvo, a angažirana je nakon što ju je jedan od Arnoldinih asistenta za odabir glumaca vidio u svađi s prijateljem na željezničkom kolodvoru u Tilburyju (koji se pojavljuje u filmu). Inače, „Akvarij“ je sniman kronološkim redoslijedom, pa su koncem svakoga tjedna glumci dobivali skripte scena koje će se snimati narednog. Na taj način nisu bili skroz upoznati s onim što će se tijekom filma dešavati njihovim likovima.

 

“Akvarij” je pohvaljen zbog Jarvisine i Fassbenderove glume, a David Denby iz New Yorker’sa napisao je: „’Akvarij’ možda počinje poput isječka iz kaosa niže klase, ali se pretvara u dominirajući, emocionalno zadovoljavajući film kojega možemo usporediti s klasicima mladih-u-nevolji kao što je ‘400 udaraca’.“ Arnoldina drama dobila je nagradu žirija na Cannes Film Festivalu 2009. i BAFTA-u za najbolji britanski film 2010.

 

ANDREA ARNOLD: AKVARIJ (Fish Tank), drama, 2009., 123′, UK

Producenti: Nick Laws, Kees Kasander

Scenarij: Andrea Arnold

Uloge: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Rebecca Griffiths, Harry Treadaway i Sydney Mary Nash

Glazba: Steel Pulse

Kamera: Robbie Ryan

Montaža: Nicolas Chaudeurge

Produkcijske kuće: BBC Films, UK Film Council, Kasander Film Company,

Limelight Communication, ContentFilm

 

 

Klub Pulske filmske tvornica financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a