Klubodrom: “Amadeus” M. Formana

Na zahtjev gledatelja ovoga četvrtka, 23. lipnja, Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi povijesnu dramu Miloša Formana „Amadeus“ (1984.) nominiranu za 53 nagrade od kojih je osvojila njih 40. Priča smještena u Beču u kasnom 18. stoljeću je fikcijska biografija Wolfganga Amadeusa Mozarta temeljena na istoimenoj drami iz 1979. Petera Shaffera, koji ujedno potpisuje i scenarij. Projekcija će početi u 20 sati, a ulaz na program kojim će moderirati Ivana-Nataša Turković je slobodan.

 

amadeus

Shaffer je napisao „Amadeusa“ nakon što je vidio kratku dramu Aleksandra Puškina „Mozart i Salieri“, djelomično temeljenu na životima ovih dvaju skladatelja, a koju je Nikolaj Rimski-Korsakov potom pretvorio u operu. Film počinje s godinom 1823. Ostarjeli Antonio Salieri (F. Murray Abraham) si pokušava oduzeti život zbog krivice koju osjeća za smrt W. A. Mozarta (Tom Hulce) 1791. te biva smješten u duševnu bolnicu. Ondje ga posjećuje mladi svećenik, otac Vogler (Richard Frank), koji iz skladatelja pokušava izvući ispovijed. Početno tmuran i nezainteresiran Salieri ipak se prepušta prepričavanju svog odnosa s Mozartom…

 

15392-amadeus-950x650

Film je sniman u Pragu, Kroměřížu i Beču, a Forman je čak uspio snimiti scene u kazalištu Stavovské divadlo, gdje su prije dva stoljeća debitirali Don Giovanni i La clemenza di Tito. Originalni soundtrack sačinjavaju pretežno Mozartova djela, a postao je jedan od najpopularnijih albuma klasične glazbe ikad.

 

Formanovo remek-djelo dobilo je osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, četiri BAFTA-e i Zlatnih globusa, te nagradu Directors Guild of America (DGA).

 

Amadeus poster

MILOŠ FORMAN: AMADEUS, povijesna drama, 1984., 180′, SAD

Producent: Saul Zaentz

Scenarist: Peter Shaffer

Glavne uloge: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge

Glazba: John Strauss

Snimatelj: Miroslav Ondříček

Montaža: Michael Chandler

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a