Klubodrom: “Oštrica britve” J. Byruma

Klubodrom Pulske filmske tvornice nastavlja s projekcijama po odabiru gledatelja, pa će tako ovoga četvrtka, 30. lipnja, u 20 sati biti prikazana američka drama „Oštrica britve“ (The Razor’s Edge) iz 1984., u režiji Johna Byruma. Ovo je druga filmska adaptacija istoimenog romana W. Somerseta Maughama iz 1944., kojega je svega dvije godina kasnije na veliko platno prenio Edmund Goulding i u kojoj su glavne uloge tumačili Tyrone Power i Gene Tierney. Ovdje pak imamo Billa Murraya u njegovoj prvoj dramatičnoj ulozi, te Theresu Russell, Catherine Hicks, Denholma Elliotta i Jamesa Keacha. Naslov knjige preuzet je iz Katha Upanishade: “Put ka spasenju je uzak i njime je teško hodati isto kao na i oštrici britve“. Ulaz na program je slobodan!

 

oštrica britve

Nakon što je njegov prijatelj stradao u Prvom svjetskom ratu, imućni Larry Darrel i sam se vraća kući s ratišna – traumatiziran. Objavljuje zaručnici da odgađa brak te planira živjeti neko vrijeme isključivo od nasljedstva. Larry se više ne može identificirati s materijalizmom zapadnog svijeta i u cilju otkrivanja smisla života kreće na putovanje.

 

Scenarij su zajedničkim snagama napisali Byrum i Murray, koji je film prihvatio kao osobni projekt te je značajno pomogao u prikupljanju financija za njegovo snimanje. U sceni u kojoj umire Larryjin kolega, on je posvetio oproštajni govor nedavno preminulom komičaru Johnu Belushiju. Međutim, za scenarij nije nitko bio zainteresiran, a u pomoć Murrayu priskače njegov prijatelj, Dan Aykroyd. On je preporučio da nagovore filmski studio Columbia Pictures da odobre „Oštricu britve“ u zamjenu za Murrayevo pojavljivanje u „Istjerivačima duhova“ (Ghostbusters, 1984.), u čemu su i uspjeli.

 

THE RAZOR'S EDGE, Catherine Hicks, Bill Murray, 1984. (c) Columbia Pictures/.

 

Film je sniman u Francuskoj, Švicarskoj i Indiji s velikim budžetom, no nije postigao ekonomski uspjeh. Kritike nisu bile dobre – neki su držali da je redatelj pretjerao u produkciji ovog predugog i presporog filma, a drugi da je Murray previše pasivan i autoironičan da bi nas uspio ponijeti sa sobom u duhovnu potragu. S vremenom su kritičari ipak malo omekšali stavove i opisali film kao plemeniti neuspjeh, no ipak brojni su gledatelji i dan danas oduševljeni i pričom i Murrayem…

 

JOHN BYRUM: OŠTRICA BRITVE (The Razor’s Edge), drama, 1984., 128′, SAD

Producent: Rob Cohen

Scenaristi: John Byrum, Bill Murray (po istoimenom romanu W. Somerseta Maughama)

Uloge: Bill Murray, Theresa Russell, Catherine Hicks, Denholm Elliott, James Keach

Muzika: Jack Nitzsche

Fotografija: Peter Hannan

Montaža: Peter Boyle

 

oštrica britve1

Klub Pulske filmsketvornice financijski pomažu Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a