Klubodrom četvrtkom: “Koralina i tajna ogledala” (Coraline) Henryja Selicka

Coraline5

Animiranom fantastičnom horror bajkom “Koralina i tajna ogledala” (2009) Henryja Selicka, Klub Pulske filmske tvornice nastavlja s programom posvećenim Svjetskom danu animacije, koji će po trinaesti put biti obilježen 28. listopada. U sklopu Klubodroma četvrtkom film ćemo pogledati ovoga četvrtka, 16. listopada, s početkom u 20 sati, a moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

Film počinje u nekom drugom svijetu, u kojemu vještica nanovo oblikuje lutku kako bi nalikovala 11-godišnjoj djevojčici. Coraline Jones preselila se s obitelji iz Pontiaca u Michiganu u Pink Palace, oronulu palaču u Ashlandu, Oregonu, pretvorenu u apartmansku zgradu. U njoj obitavaju umirovljene glumice, gospođice Spink i Forcible, i ekscentrični ruski akrobat, gospodin Bobinsky. Coralinini roditelji prezauzeti su s pripremom vrtlarskog kataloga te nisu u mogućnosti posvetiti joj potrebnu pažnju. Zbog osjećaja zapostavljenosti djevojčica odlučuje istražiti novi dom. Tako susreće Wyborna “Wybiea” Lovata, unuka stanodavke, te pronalazi mala skrivena vrata. Slijedeći miša koji ju je usred noći probudio Coraline prolazi kroz njih otkrivajući fantastičnu paralelnu verziju Pink Palacea s dvojnicima svojih roditelja koji umjesto očiju imaju crnu dugmad. Druga Majka i Drugi Otac su pažljiviji i topliji, međutim…

Nastalu na temelju istoimenog nagrađivanog romana Neila Gaimana iz 2002. godine ovu američku 3D stop-animaciju podjednako su pozdravili i publika i kritika. “Koralina i tajna ogledala” se diči nizom nagrada (među kojima Annie Awards za najbolju glazbu, dizajn likova i scenografiju) i nominacija (od Academy Awarda do Golden Globea za najbolji animirani film).

Henry Selick je kao redatelj debitirao (i ujedno stekao popularnost) s “Predbožićnom morom” (The Nightmare Before Christmas) iz 1993. rađenom prema priči i u produkciji Tima Burtona s kojim dijeli smisao za bizarno. Bio je to prvi cjelovečernji animirani film realiziran tehnikom stop-animacije u sklopu velikog američkih studija te je u kratko vrijeme proglašen kultnim.

 

KORALINA I TAJNA OGLEDALA (CORALINE), animirana fantastična horror bajka, 100’, 2009, USA

Redatelj: Henry Selick

Producenti: Bill Mechanic, Henry Selick, Claire Jennings, Mary Sandell

Scenarij: Henry Selick (po knjizi “Coraline” Neila Gaimana)

Glasove posudili: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, John Hodgman, Ian McShane

Glazba: Bruno Coulais

Direktor fotografije: Pete Kozachik

Montaža: Christopher Murrie, Ronald Sanders

Produkcijske kuće: Laika, Pandemonium