Klubodrom: “Funny Games” M. Henekea

Funnygamesgerman

Klubodrom Pulske filmske tvornice nastavlja s prikazivanjem filmova po odabiru članova, pa će tako ovoga četvrtka, 23. travnja, na programu biti brutalna i šokantna freska bezumnog sadističkog adolescentskog nasilja – „Funny Games“ (1997) Michaela Henekea. Film je odabrala članica Lara Popović koja će u Klubu PFT-a prije početka projekcije održati uvodnu riječ, a potom moderirati analizu i raspravu. Program će početi u 20 sati, a ulaz je slobodan.

 

„Funny Games“ je jedan od onih Hanekeovih filmova koji dobro oslikavaju redateljeve učestale motive medijskog nasilja te besmisla i otuđenja. Film počinje dolaskom imućne obitelji – oca, majke, sina i njihovog psa – u vikendicu na austrijskom jezeru. Dva mlada čovjeka – koja se međusobno zovu Peter i Paul, Beavis i Butthead ili Tom i Jerry – pojavljuju se na pragu tražeći jaja. Potom počinje igra mučenja, no nasilje nije gotovo nikad eksplicitno prikazano.

 

Film priziva u sjećanje Kubrickovu „Paklenu naranču“, a po tretiranju glumčeve uloge u drami idealan je spoj Becketta i Pirandella. Granica između fikcije i stvarnosti nije jasno podvučena te je posebno naglašen čin promatranja. Jedan od karaktera, Paul, razbija četvrti zid te je svjestan očekivanja gledatelja tijekom cijeloga filma. Također, on učestalo izjavljuje kako namjerava pratiti standarde razvoja radnje, no istovremeno uzrokuje kršenje konvencija. Kao samosvjestan karakter Paul može ići protiv želja gledatelja i učiniti sebe pobjednikom filma.

 

Heneke nije namjeravao napraviti horror nego izuzetno nasilnim i u potpunosti besmislenim filmom prenijeti poruku o nasilju u medijima. „Funny Games“ je dobio više nagrada i nominacija na filmskim festivalima kao što je nominacija na Cannesu 1997. Desetljeće kasnije, odnosno 2007., Heneke je režirao američku verziju s pretežno američkim glumcima među kojima su Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet i Naomi Watts.

 

MICHAEL HENEKE: FUNNY GAMES, psihološki triler, 1997, 109′, Austrija

Producent: Veit Heiduschka

Scenarij: Michael Haneke

Glume: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering, Stefan Clapczynski

Snimatelj: Jürgen Jürges

Montažer: Andreas Prochaska

Produkcijska kuća: Wega Film