Klubodrom: “Jučer, danas, sutra” Vittorija De Sice

Antologijskom omnibus komedijom „Jučer, danas, sutra“ (Ieri, oggi, domani) Vittorija De Sice iz 1963., koja će biti prikazana u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 13. srpnja, u 20.30 sati završit će ova sezona Klubodroma PFT-a. Voditeljica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

Film sa Sophijom Loren i Marcellom Mastroiannijem u glavnim ulogama je podijeljen u tri segmenta, čija se radnja odvija u različitim dijelovima Italije. Prvi segment, „Adelina“, scenarista Eduarda De Filippa i Isabelle Quarantotti polazi od istinite priče i smješten je u Napulju ’50-ih godina prošlog stoljeća. U njemu krijumčarka cigareta uzdržava nezaposlenog muža, dok zatvor izbjegava stalnim trudnoćama. Priču za drugi segment, „Annu“, napisali su temelju novele „Troppo ricca“ Alberta Moravije Cesare Zavattini, Bella Billa i Lorenza Zanuso. Ovdje pratimo bogatu milansku gospođu koja se spetljala s manje imućnim muškarcem, no banalni incident otkrit će pravu vrijednost njihovog pseudo-ljubavnog odnosa. Scenarij za treći segment, „Maru“, također potpisuje Cesare Zavattini. Za junakinju je on odabrao rimsku prostitutku u koju se zaljubljuje mladi sjemeništarac (Gianni Ridolfi), dok Mastroianni igra stalnu mušteriju. Završni segment je danas poznat po antologijskoj sceni u kojoj Loren izvodi striptiz, a koju su glavni glumci decenijama kasnije parodirali u Altmanovom filmu „Prêt-à-Porter“.

 

De Sica je za ovu talijansko-francusku koprodukciju dobio Oscara i Zlatni Globus za najbolji strani film. Mastroianni je za najboljeg stranog glumca dobio BAFTA-u, a s Loren i Donatellovog Davida za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu.

 

Klubodrom PFT-a će se vratiti nakon ljetne pauze u rujnu, kada ćemo nastaviti s našim programima projekcija, predstavljanja i gostovanja. Želimo vam radosno ljeto!

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

VITTORIO DE SICA: JUČER, DANAS, SUTRA (Ieri, oggi, domani), komedija, 1963., 118′, Italija/Francuska

Producenti: Carlo Ponti, Joseph E. Levine

Scenaristi: Bella Billa, Eduardo De Filippo, Isabella Quarantotti, Cesare Zavattini, Lorenza Zanuso

Glavne uloge: Sophia Loren, Marcello Mastroianni

Glazba: Armando Trovajoli

Snimatelj: Giuseppe Rotunno

Montažerka: Adriana Novelli

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a