Klubodrom: “Noć na zemlji” J. Jarmuscha

Nakon ljetne stanke u Klub Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) vraća se ovoga četvrtka, 14. rujna, u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice – besplatni filmski program kojega će otvoriti komedija/drama „Noć na zemlji“(Night on Earth) svestranog američkog redatelja Jima Jarmuscha. U sklopu Klubodroma i ove ćemo sezone prikazati niz igranih, dokumentarnih i animiranih filmova po odabiru voditeljice Ivane-Nataše Turković i gledatelja, te predstaviti domaće neovisne autore, kao i festivale i revije kratkometražnih ostvarenja. Nastavit će se i književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, koje su posvećene filmskim adaptacijama književnih dijela i njihovom prijelazu sa stanice na veliki ekran. Program će kao i do sada biti sastavljen od kratkog uvoda te naknadne diskusije s publikom tijekom koje razmjenjujemo dojmove i analiziramo pogledano.

 

Jarmuschov omnibus iz 1991. sačinjava pet priča ili vinjeta čije se radnje dešavaju iste noći u pet različitih metropola: Los Angelesu, New Yorku, Parizu, Rimu i Helsinkiju. U njihovom se centru nalazi kratkotrajna „veza“ između taksiste i putnika – ljudi različitih karaktera, zanimanja i namjera koji kroz konverzaciju o bitnim i nebitnih stvarima otkrivaju dio sebe, dok autor iz promatračke pozicije u nekoliko dugačkih kadrova donosi vedute i atmosferu pojedinog grada.

 

U ovom pomalo turobnom filmu s brojnim sjajnim komičnim elementima glumi niz istaknutih glumaca poput Winone Ryder, Gene Rowlands, Armina Mullera-Stahla, Béatrice Dalle i Roberta Benignija, a filmsku fotografiju punu ugođaja i mekanih boja uredio je jedan od tada najeminentnijih snimatelja – Frederick Elmes (Plavi baršun, Divlji u srcu, The Namesake). Za istaknuti je i glazba za film koju je radio česti Jarmuschov suradnik Tom Waits. Iako „Noć na zemlji“ nije bila nagrađivana kao neki njegovi prethodni filmovi, mnogi kritičari je smatraju Jarmuschovim najzrelijim ostvarenjem.

 

JIM JARMUSCH: NOĆ NA ZEMLJI (Night on Earth), komedija/drama, 1991., 129′, SAD

Producenti: Jim Jarmusch, Jim Stark

Scenarist: Jim Jarmusch

Glume: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, Rosie Perez, Isaach de Bankolé, Béatrice Dalle, Roberto Benigni, Paolo Bonacelli, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen, Tomi Salmela

Glazba: Tom Waits

Snimatelj: Frederick Elmes

Montažer: Jay Rabinowitz

Produkcijske kuće: JVC Entertainment, Victor Music Industries, Le Studio Canal +, Film4, Pandora Film

 

Klub PFT-a financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula, a njegove programe moguće je pratiti preko internetske stranice udruge (www.pulskafilmskatvornica.hr) te Facebook stranica Pulske filmske tvornice i Kluba Pulske filmske tvornice.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a