Klubodrom: Kabinet doktora Caligarija

 

Njemački crno-bijeli nijemi horor iz 1920. godine, „Kabinet doktora Caligarija“ (Das Cabinet des Dr. Caligari) Roberta Wienea, bit će prikazan u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 07. prosinca, u 20 sati. Večer će voditi Ivana-Nataša Turković, a ulaz u Klub PFT-a je slobodan.

 

Film o bolesnom hipnotizeru (Werner Krauss) koji iskorištava mjesečara (Conrad Veidt) za ubojstva je prvoklasni proizvod njemačkog ekspresionizma i prvi pravi horor u kinematografiji. Priča započinje prisjećanjem mladog Francisa na niz misterioznih ubojstva koja su potresla gradić Holstenwall, dok radnju pokreće dolazak doktora Caligarija i njegove sajmišne atrakcije – mjesečara Cesara. On ima moć predviđanja budućnosti koja u tom trenutku nije nimalo bezazlena…

 

Ovo remek-djelo karakteriziraju fantastična i surealna atmosfera, mračni i iskrivljeni vizualni stil sa oštrim oblicima, krivim i zavijenim linijama, strukturama i krajolicima koji se naginju i uvijaju pod neobičnim kutovima, te sjenama i linijama svjetlosti naslikanim direktno na setu. Scenarij je nadahnut različitim životnim iskustvima scenarističkog dua – Hansa Janowitza i Carla Mayera – koji su bili pacifisti i izgubili povjerenje u vlast nakon vojevanja u Prvom svjetskom ratu. Oni su obradili temu brutalnog i neracionalnog autoriteta, pa Dr. Caligari predstavlja njemačku vojnu vlast, dok Cesare simbolizira čovjeka iz naroda kojega se, kao i vojnika, priprema za ubijanje. Tu je još i tema poljuljanog kontrasta između bolesti i zdravlja, subjektivne percepcije realnosti, kao i dualnosti ljudske prirode. Priča je ispričana na apstraktan način, poput bajke, i pridaje malo pažnje psihološkoj motivaciji likova, koja je snažnije naglašena u vizualnom stilu filma.

 

„Kabinet Dr. Caligarija“ se smatra klasikom i imao je značajan utjecaj na američke filmove, osobito horore i filmove noir, a ujedno je uveo tehnike poput iznenadnog obrata i nepouzdanog naratora.

 

ROBERT WIENE: KABINET DOKTORA CALIGARIJA, fantastični horor, 1920., 74′, Weimarska Republika

Producenti: Rudolf Meinert, Erich Pommer

Scenaristi: Hans Janowitz, Carl Mayer

U glavnim ulogama: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover, Hans Twardowski

Kamera: Willy Hameister

 

 

Klubodrom Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada „Kultura nova“ i Grad Pula.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a